Tóth Attila (balra) és Bíró Károly, Kozármisleny polgármestere az U14-es kategória legjobb játékosával, Magyar Marcellel (Fotó: Csobán Róbert)
Címlap Sport A szereplést ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tegnap fejeződött be a VI. Focivilág Kozármisleny Kupa, s nyugodtan kijelenthetjük, hogy a rendezvény maximálisan elérte a célját, hiszen több mint félezer focista játszott, rengetegen sportoltak. A szervező, ötletgazda Tóth Attila, akinek nagy szerepe van abban, hogy amióta Mislenybe költözött, több a sportrendezvény – alaposan megmozgatja a helyieket és a környékbelieket.

Nagy sikere volt a VI. Focivilág Kozármisleny Kupának, a hat kategóriában 54 csapat lépett pályára, ami némi osztás-szorzás után azt jelenti, hogy 6-700 játékos biztosan futballozott a három nap során. Persze nem csak nekik, hanem a nézőknek, szurkolóknak is remek kikapcsolódást jelentett a torna a két ünnep között.

– Amikor az első ilyen kupát szerveztem Kozármislenyben, nyilván nem volt ennyi csapat, de azért az is kifejezetten jól sikerült – mondta a Pécs Aktuálnak Tóth Attila. – Én korábban Mohácson szerveztem ugyanilyen tornákat, úgyhogy megvoltak a kapcsolataim, az elképzeléseim. Amikor aztán nyolc-kilenc éve Mislenybe kerültem, és láttam, milyen kiváló sportcsarnoka van, rögtön arra gondoltam, hogy ezt itt is folytatni kell!

Belevágott, s most már a hatodik kupánál tartanak, amelyre nem igazán kell lasszóval vadászni a jelentkezőket. Nagyon sok csapat, játékos várja minden évben, hogy a két ünnep között egy mislenyi focival búcsúzhasson az esztendőtől.

– Engem elsősorban pont az motivál, hogy látom az elégedett arcokat, a meccsek után fáradt, de boldog tekinteteket. Amikor búcsúznak a résztvevők, rendszerint megjegyzik, szóljak nekik, ha lesz valami, mert nagyon szívesen jönnek. Jól érezték magukat, és ez a legjobb visszajelzés számomra!

Az immár 54 éves Tóth Attila maga is a sportban nőtt fel, hiszen 42-43 évet biztosan végigfutballozott. Tamásiban kezdte, aztán jött a Siófok, a PMSC, a Kaposvár, majd emlékezetes nyolc év az NB II-es Mohácsban, aztán Dunaszekcső és a Fradi-verés…

„Na, azt sosem fogom elfelejteni! A Magyar Kupában találkoztunk a Lisztessel, Miriutával, Horváth Ferivel, Zavadszkyval felálló Fradival, és 1-0-ra legyőztük. Hatalmas élmény volt!”

Dunaszekcső után aztán következett néhány év Ausztriában, majd amikor hazaköltözött, Kozármislenyben telepedett le. Most már úgy látja, nem is nagyon jöhetett volna jobb helyre!

– Nekem mindig a sport körül forgott az életem, és egy olyan városban kötöttem ki, ahol nagyon szeretik az emberek a sportot, a mozgást! Nem mellesleg olyan a közösség, hogy itt tényleg öröm bármibe belefogni: azonnal jön mindenki, hogy miben tudna segíteni. Egy-egy ilyen rendezvényt nem is lehetne másképp megcsinálni, csak ilyen nagy összefogással: nem csak a város, a helyi vállalkozók is mindenben segítenek, és külön kiemelném Arany Gábort, akinek rengeteget köszönhetünk – mondta Tóth Attila, aki most már a sportcsarnokot üzemeltető gazdasági társaság ügyvezetője, egyben a T-FITT SE elnöke. – Hozzáteszem, a PEAC-ban futballozó két fiam, Frank és Márk is rengeteget segített nekem abban, hogy ez a mostani torna zökkenőmentesen, gördülékenyen menjen le.

A hagyományos év végi focitorna mellett méltán lehet büszke a már szintén hagyományosnak mondható futóversenyre. A Misleny Race is a sokadik alkalomnál tart, s olyannyira közkedvelt, hogy rendre több százan vesznek részt rajta.

– Szeptember utolsó hetében, az Európai Sporthéthez kapcsolódva szoktuk megrendezni. Az egyik nap a helyi iskolásokat versenyeztetjük meg, a második napon pedig nyílt versenyt indítunk, mindenki szívesen látunk. Azért az nem mindennapos történet, hogy teljesen ingyenes a rendezvény, nincs nevezési díj, köszönhetően a helyi cégek összefogásának, segítségének! Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ennek köszönhetően így meg tudjuk mozgatni a mislenyieket és a környékbelieket.

Amellett, hogy a T-FITT SE-vel sportrendezvényeket szervez, a mindennapokban fitneszedzésekkel tartja formában a helyieket Tóth Attila, aki egyébiránt testnevelő tanár, Mohácson 19 évig tartott tesiórákat az iskolásoknak. Amikor megjegyezzük neki, hogy mindezt hallva nagyon úgy tűnik, ő a(z egyik) mozgatórúgója a helyi sportéletnek, szerényen így válaszolt: „Nem szeretek magamról beszélni, szerepelni sem szeretek, inkább megbújok a háttérben”.

És a háttérben megbújva mozgatja a mislenyi sportszálakat…

A VI. Focivilág Kozármisleny Kupa eredményei
Nyílt kategória:
1. Szépségben meghalni, 2. T-FITT, 3. Jobb Felső. Legjobb játékos: Kerék László. Gólkirály: Lóki Roland. Legjobb kapus: Ivancsics Alex.

Öregfiúk 45+: 1. Grátz Autósiskola, 2. Juventus, 3. Napkelte Vendéglő. Legjobb játékos: Vida István. Gólkirály: Hercegovac Admir. Legjobb kapus: Lukács Barna.

Öregfiúk 35+: 1. Barcs, 2. Misleny Legendák, 3. Soós Épületgépészet. Legjobb játékos: Wittrédi Dávid. Gólkirály: Tompa István. Legjobb kapus: Banics Barnabás.

Junior U14: 1. Szekszárd, 2. PVSK, 3. Szederkény. Legjobb játékos: Magyar Marcell. Gólkirály: Krausz Ármin. Legjobb kapus: Lalljee-Solymár Rahul.

Junior U11: 1. PMFC, 2. Szekszárd, 3. Kozármisleny. Legjobb kozármislenyi játékos: Tamás Dávid. Legjobb játékos: Kádár Bence. Gólkirály: Szőts Ramóna. Legjobb kapus: Lauer Roland.

Nők: 1. PEAC, 2. Paksi SE, 3. Barcs. Legjobb játékos: Farkas Jázmin. Gólkirály: Hartmann Szabina. Legjobb kapus: Lengyel Márta.

X-BOX FIFA-bajnokság: 1. Várda Tamás, 2. Neidhart Bálint, 3. Jónás Ákos.

Dartsbajnokság: 1. Lázár Márk, 2. Somlai László, 3. Molnár Miklós.

Fotók: Csobán Róbert

A Ferencváros és a magyar válogatott kapusa, Dibusz Dénes is beugrott a tornára – óriási sikere volt a gyerekek körében
Az öregfiúk 45+ kategóriában a Grátz Autósiskola csapata végzett az első helyen
Az igazi labdazsonglőr, a freestyler Nabil Hamza produkciója hatalmas sikert aratott