Címlap Közlekedés Információs t...

Információs táblák segítik az okosparkolást Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elindult az okosparkolási rendszer információs tábláinak próbaüzeme Pécsett. A táblák a belvárosi szabad parkolóhelyek számáról adnak valós idejű információt a közlekedőknek.

Üzembe helyezték az elmúlt napokban azokat a tájékoztató táblákat, amelyek az okosparkolási rendszer adatainak, a szabad parkolóhelyek számának közlésével a pécsi belváros közlekedést tehetik gördülékenyebbé – közölte az önkormányzat.

Márciusban kezdődött a rendszer kiépítése

Márciusban kezdődött meg a pécsi okosparkolási rendszer kiépítése. A belváros nem forgalomcsillapított övezeteiben három ütemben összesen 709 darab szenzort telepítettek. Ezek révén az autósok egy telefonos applikáció segítségével láthatják, hogy pontosan mely parkolóhelyek szabadok az érintett utcákban.

A fejlesztés legújabb üteme kiegészítő információt szolgáltat az autósoknak, hiszen az információs táblák a szabad parkolóhelyek számát mutatják, a pontos helyüket azonban nem. A kijelzés két színben történik, ha nincs szabad parkolóhely, akkor piros nullával, ha van, akkor zöld számmal.

Az okosparkolási rendszer igazán kényelmes használatához továbbra is szükség van az okostelefonra letölthető applikációra, mert az autósok ennek segítségével tudják a leggyorsabban és a legkönnyebben megtalálni a szabad parkolóhelyeket a közelben. Ez amellett, hogy növeli a belvárosi parkolás kényelmét, jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást, hiszen az autósoknak nem kell hosszú perceken keresztül körözniük szabad hely után kutatva a belvárosban, ezzel jelentős emissziótól és zajterheléstől kímélhetik meg az érintett belvárosi utcák lakóit és ezzel a pécsiek közösségét.

Csütörtöktől összesen hét információs tábla szolgálja az autósok kényelmét:
• a Nagy Lajos király útja és a Centrum parkoló csatlakozásnál lévő két táblán a Centrum parkoló szabad férőhelyeit jelzik;
• a Rákóczi út és a Váradi Antal utcánál a Váradi Antal utca, Eötvös József utca, Dischka Győző utca, Zrínyi Miklós utca és Jókai Mór utca parkolóhelyeit jelzik;
• a Hal tér és a Rákóczi út kereszteződésénél a két kijelzőn a Tímár utca, Fürdő utca, Goldmark Károly utca, Toldi Miklós utca, Munkácsy Mihály utca, Perczel Miklós utca, Gábor utca, Bercsényi János utca, Lyceum utca helyeit mutatják;
• a Felsőmalom utca és a 6-os út kereszteződésébe telepített két kijelzőn a Tímár utca, Fürdő utca, Goldmark Károly utca, Toldi Miklós utca, Munkácsy Mihály utca, Perczel Miklós utca, Gábor utca, Bercsényi Miklós utca, Lyceum utca, Felsőmalom utca és Király utca szabad parkolóhelyeinek száma láthatók.

Az okosparkolási rendszer applikációja letölthető Androidra és iOS-re.