Címlap Közlekedés Itt a jövő: e...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Folytatódik a pécsi okosparkolási rendszer kiépítése, a következő két hétben a tervek szerint az összes projektbe bevont parkolóhelyhez beépítik a speciális érzékelőket. A Biokom szerint eközben elindult az I. ütem tesztidőszaka, amelynek köszönhetően a pécsiek már egy applikáción keresztül követhetik, melyik parkolóhely szabad éppen a Centrum parkolóban és a Czinderi utcában.

A Centrum parkolóban és a Czinderi utcában csaknem 250 pécsi parkolóhely már megkapta azt az okosparkolási rendszer alapját képező szenzort, amely érzékelni, hogy az adott helyen áll-e autó vagy sem. A következő két hétben további 466 szenzort építenek be a szakemberek a projektbe bevont parkolóhelyekre. A munkát két ütemben fogják végezni, a tervek szerint alábbi időpontokban és helyszíneken (kedvezőtlen időjárás esetén az időpontok változhatnak):

április 13.: Zrínyi utca, Dischka Győző utca, Eötvös utca, Váradi Antal utca
április 14.: Jókai utca, Munkácsy Mihály utca, Bercsényi utca
április 20.: Tímár utca, Fürdő utca, Goldmark utca, Gábor utca, Toldi Miklós utca, Perczel Miklós utca
április 21.: Lyceum utca, Király utca, Felsővámház utca, Rákóczi út, Aradi vértanúk útja

Mivel a szenzorok beépítését a parkoló autók megakadályoznák, fontos, hogy az érintett helyek üresek legyenek. Ennek érdekében a munkálatok idejére megállási tilalom lesz érvényben az érintett parkolóhelyek esetében. A megállási tilalom azonban az adott szakaszokon nem egész napra szól, a helyeket a munkálatok előrehaladtával folyamatosan megnyitják az autósok számára. A megállási tilalomra táblák is figyelmeztetnek majd az érintett helyszíneken már a telepítés megkezdése előtti napokban.

Mindeközben elindult az okosparkolási rendszer I. ütemének tesztidőszaka, vagyis a pécsiek már egy okostelefonra telepíthető applikáción keresztül is követhetik, melyik parkolóhely szabad a Centrum parkolóban és a Czinderi utcában. A Parker (Smart Lynx) alkalmazásban zöld pontok mutatják a szabad, pirosak pedig a foglalt parkolóhelyeket – ez segíti az autósokat abban, hogy megtaláljanak, és célirányosan megközelítsenek egy üres parkolóhelyet, ezzel időt és feleslegesen megtett kilométereket spórolva. Mindez végső soron pedig a belvárosi forgalom csökkenéséhez, és a levegőminőség javulásához vezet.

Az applikáció azon túl, hogy a felhasználókat mindig aktuális információkkal látja el a parkolóhelyek foglaltságát illetően, a beállításoktól függően mutatja a parkolási zónákat, a mozgáskorlátozott parkolóhelyeket, rakodóhelyeket vagy az elektromos töltőállomásokat. Navigációval segít a parkoló megközelítésében, illetve az applikációból a díjfizetést is egyszerűen kezdeményezhetjük. A Parker Android és IOS mobil operációs rendszerrel működő okostelefonra is ingyenesen letölthető.

Az alkalmazásban egyelőre tehát a Centrum parkoló és a Czinderi utca parkolóhelyei szerepelnek, a további helyszínek a telepítést követő kalibráció után jelennek meg a térképen. Mivel a rendszer jelenleg a tesztidőszakban tart, a városüzemeltetési társaság szakemberei várják a pécsiek visszajelzéseit ezzel kapcsolatban.