Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az országban elsők között telepítettek rezisztens, azaz gombáknak ellenálló fajta szőlőültetvényt a Balaton-felvidékre. A három szőlőfajtát Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében nemesítették.

Ez is pécsi siker!

Huszonöt évnyi szőlőnemesítés gyümölcse érik be. A Pécsi Tudományegyetem Borbirtokán 29 saját nemesítésű szőlőfajta közül hármat az ország egyik kiemelkedő, nagy borászata a Balaton-felvidékre telepít. A Varga Pincészet a 6,5 hektáros területen három rezisztens, azaz gombáknak ellenálló fajtát fog termeszteni.

Egy, a Pécsi Tudományegyetem Borbirtokán nemesített fehér, egy rozé és egy vörös fajtát figyelnek majd négy éven keresztül – mondta Madaras Zoltán. A PTE Borbirtok vezetője hangsúlyozta: nagy reményt táplálnak a fehér, Jázmin nevet viselő fajtával kapcsolatban, akár az Irsai Olivér szintjét is elérheti – hangsúlyozta Madaras Zoltán. Kiemelte: mindez azért nagy előrelépés, mert sokkal kevesebb permetezéssel tudnak majd minőségi bort előállítani ezekkel a fajtákkal.

A szakemberek szerint ezekkel a fejlesztésekkel fel tud zárkózni a hazai kutatás, illetve adott esetben meg tudja előzni a Nyugat-Európában zajló, hasonló célú programokat.

Kevesebb permet, kevesebb környezetszennyezés

A növényvédelem óriási terhelést jelent a környezetnek – ezt már Varga Máté, a Varga Pincészet szőlészeti ágazat- és projektvezetője mondta. Ezeknek a Pécsett nemesített fajtáknak elegendő évi két permetezés a peronoszpóra és lisztharmat elleni védekezésben, míg egy hagyományos fajtánál ez akár évi nyolc vegyszeres kezelést is jelenthet.

Ez az ismeret rendkívül hasznos lesz a szőlészetek és borászatok számára a következő évek fajtaválasztásának és termékfejlesztésének segítésében.

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, a fenntartható fejlődési célok elérése érdekében tett zöld lépések, ami hozzájárul ahhoz, hogy a Pécsi Tudományegyetem már másodjára kiérdemelte a Legzöldebb Hazai Egyetem címet.