Címlap Közlekedés Jó hír: hamar...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jó hírről számolt be a Világgazdaság: már augusztusban megkezdődhet az M6-os autópálya folytatásának építése Horvátországban, miután eredményes volt a horvát hatóságok által lefolytatott közbeszerzési eljárás a hiányzó öt kilométeres szakasz megépítésére – ezzel 2025-re Budapest és Eszék között létrejön a gyorsforgalmi kapcsolat.

Amint arról a Pécs Aktuál beszámolt, nemrég elérte a horvát határt az M6-os autópálya, így a túloldalon már a horvát mérnökökre vár, hogy befejezzék az A5 (Autoceste 5) elnevezésű sztráda hiányzó szakaszát Pélmonostor és a magyar határ között:

A Világgazdaság szerint a horvát sajtó két hete megírta, hogy a még hiányzó öt kilométeres autópálya-szakasz megépítésére kiírt pályázaton a Strabag és az Osijek Koteks is érvényes ajánlatot nyújtott be. Az Index.hr szerint folyamatban van az ajánlatok elbírálása és a kivitelező kiválasztása, így a szerződés aláírása után, még augusztusban megindulhat az építkezés.

Az öt kilométeres szakaszra megvan az építési engedély is, a munkálatok várhatóan 2025 első felében fejeződnek be. Mivel addigra az M6-os teljes egészben elkészül, nem kell túl sokat várni arra, hogy Budapesttől egészen Eszékig vagy tovább, végig autópályán közlekedjünk. A folyamatban lévő beruházások nyomán összesen 300 kilométer egybefüggő gyorsforgalmi kapcsolat jön létre Budapest és a bosnyák határ között. A bosnyákok kétségtelenül le vannak maradva, mivel a rájuk eső 350 kilométerből eddig csak 93 kilométert adtak át, de mostanában mintha ott is lendületet kaptak volna a munkálatok. Még idén ősszel átadhatják a forgalomnak Mostartól délre a világ egyik legszebb hídját, és a hozzá csatlakozó 20 kilométer etapot.

A dalmát, illetve a montenegrói tengerpart szerelmesei eddig autópályán hatalmas, több száz kilométeres kerülővel, Horvátországon keresztül tudták csak megközelíteni a célpontjukat. A VC páneurópai folyosó a magyarországi M6-os autópályával és a horvátországi A10-es, A5-ös, illetve a bosnyák A1-es sztrádával együtt biztosít kapcsolatot Budapest és a horvát kikötő, Ploce között. A teljes hossz 635 kilométer, ebből 2025-re mintegy 400 kilométer fog kiépülni.

(Fotó: Főmterv/Facebook)