Címlap Közlekedés Megvan az idő...

Megvan az időpont, hogy mikor ér össze magyar és a horvát autópálya

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2025 áprilisa a horvát A5-ös autópálya magyar határtól Beli Manastirig tartó szakasza befejezésének határideje. Vagyis másfél éven belül összeérhet a sztráda a magyar-horvát határnál.

A kivitelező Osijek Koteks d.d. szeptember 14-én kezdte meg a Pélmonostor és a magyar határ közötti öt kilométeres szakasz építését, ami egyelőre gördülékenyen halad. Az autópálya-üzemeltető közölte a részletes adatokat is.

Az autópálya a Magyarországgal közös horvát határtól kezdődik, és a pélmonostori kereszteződés előtt ér véget. Két különálló, két forgalmi sávos és egy leállósávos autópályává lesz kialakítva, amelyek között egy négy méter széles elválasztó lesz. A hidakon és a viaduktokon az útpálya alapszélessége megegyezik az útvonal többi részével. Kilenc műtárgy lesz a nyombonalon.

A legnagyobb műtárgy egy 327 méter viadukt lesz, ami átível a Villány-Pélmonostor vasútvonalon és a Karašica-csatornán. Lesz még két felüljáró és két híd is.

A szakasz megépítésére vonatkozó szerződést augusztus 31-én írták alá Zágrábban. A beruházás értéke 45,9 millió euró, amit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) forrásaiból finanszíroznak.

A Vc folyosón található autópálya része a páneurópai közlekedési útvonalnak, amely Budapestről Eszéken és Szarajevón át Pločéig tart. Horvátországban 88 km épült meg eddig. A folyosóból 330 kilométer Bosznia-Hercegovinát érinti, de ott eddig csak 126 kilométer épült meg.