Címlap Közlekedés Óránként járn...

Óránként járnak szombattól a buszok a TV-toronyhoz

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A menetrend-módosítást az önkormányzat kezdeményezte, mert a nemrég elkészült Misina Tetőpont miatt a jelenlegi járatsűrűséget nem találták elegendőnek. Eddig munkanapokon 5, hétvégente 6 járatpár közlekedett a Főpályaudvarról a Misinatetőre. A buszközlekedés egyébként 1959-ben indult be a Misinára. Akkor még a Széchenyi-térről indult a járat 45-ös számmal. Az online menetrend egyelőre hibás, csütörtökön és pénteken még nincs járatsűrítés!

„Az “Aktív” és a “Családi Misina” koncepcióból született meg a „Misina Tetőpont – Családi és Mozgástér” elképzelés, amelynek megvalósulása év elején megtörtént. A beruházás célja a Mecsekben rejlő lehetőségek kiaknázása hatékony, célzott fejlesztésekkel. Az ökoturisztikai célú közlekedésfejlesztés feladata a tömegközlekedés szélesebb körű biztosítása is, amelynek része az új szabadidőpark menetrend szerinti buszjáratokkal való gyakoribb kiszolgálása” – olvasható a Biokom levelében, amit a városfejlesztési főosztálynak címzett a járatsűrítés érdekében.

A Misinatetőt érintő 35 és 35Y jelzésű járatok jelenleg napközben 2 óránként közlekednek, ezért azt javasolták, hogy munkanapokon és hétvégén is egyaránt a 60 percenkén járjanak a buszok az alábbiak szerint:

A járat sűrítést korábban áprilistól elejétől tervezték, végül április 20-tól valósul meg. Félrevezető lehet, hogy az Biokom online menetrendjében már most is (április.18) sűrűbben járnak a buszok, de a Tüke Busz ügyfélszolgálatán megtudtuk, hogy hibás a menetrend, a buszok csak szombattól járnak az új menetrend szerint.

A Biokom a többletköltségeket is pontosan kiszámolta, vagyis a járok sűrítése heti 113,5 kilométerbe és 89 779 Ft-ba fog kerülni, vagyis havonta 463 ezer forintba.

„A menetrendi módosítás munkanapokon mindössze 14,3 km/nap, szabad- és munkaszüneti napokon pedig 21 km/nap többletfutást eredményez, ami összesen heti 113,5 km többletfutással jár. A Tüke Busz Zrt. 2023. évi költségkalkulációs adatai alapján (tekintettel, hogy autóbuszvezetői szolgálati óra nem változik) a teljes önköltségből az autóbuszvezetői bér és közterheivel csökkentett teljes önköltség 791 Ft/km, ami hetente 89.779 Ft többletköltséget jelent.”