Címlap Közélet Páva Zsolt ör...

Páva Zsolt öröksége: őszre kész lehet az új IH és a Centrum Parkoló környéke is megszépül

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint 1,1 milliárd forintból újulhat meg a Centrum Parkoló és az Ifjúsági Ház Pécsen, a pénzt még az előző városvezetés alatt nyerte a város.

Az Ifjúsági-ház felújítása tavaly szeptemberben kezdődött meg és várhatóan őszre be is fejeződik.

A fejlesztés második üteme a Centrum-parkoló felújítása.

„A beruházás célterületén jelenleg a parkolóhelyek többsége nincs ellátva szilárd burkolattal, így a parkoló száraz időben porzik. A felszíni csapadékvíz elvezetés a szilárd burkolat hiánya miatt nincs megoldva, hiányzik a csapadékcsatorna. A parkolóállásokat nem lehet szabályosan kijelölni, árnyékot adó zöldfelület kevés van a területen, a közvilágítás hiányos” – közölte az önkormányzat.

A kivitelező közel nettó 400 millió forintból minden új parkolóhelyet térkő burkolattal alakít ki, az összekötő úthálózat aszfaltburkolatot kap. A területre hulló csapadékot olajleválasztós rendszer tisztítja majd meg, ezt a kivitelező a városi csapadékvíz-elvezető hálózatba köti be. A beruházás eredményeképpen a Centrum-parkoló területén összesen a jelenlegi 240 db jellemzően nem felfestett és nem szabványosan kialakított parkoló helyett már 252 db szabványos parkoló várja majd az autósokat. A normál parkolóállásokon felül 5 db új akadálymentes parkoló és 5 db rakodóhely kialakítása is megtörténik árufeltöltéshez. A meglévő elektromos autótöltő-állomást is bővíti a kivitelező, így már 4 autót lehet majd egyidőben tölteni – közölték.

A 2020. június 15-én induló beruházás alatt a lakosságnak a következő korlátozásokra, lezárásokra kell majd számítania:

Az I. ütem (2020. június 15 – 2020. október 1.) keretében lezárásra kerül a Centrum tömbparkoló (térképen 1. számmal jelölve), továbbá a kivitelezési munkák miatt a 6-os út felőli feltáró úton is lezárások várhatók (4.). Az I. ütem kivitelezése során a parkoló a Jókai utca és a Nagy Lajos Király útja felől is megközelíthető lesz (3.). Az Ifjúsági-ház keleti oldalánál és attól északra található parkoló rész (2.) továbbra is használható lesz az autósok számára, továbbá a BIOKOM NKft. megnyitja az Ipar utcában, a Siklósi úti felüljáró alatt található zúzottköves (az egykori Boccaccio diszkó területén kialakított) parkolót is, ahol a Centrum-parkolóra vonatkozó zónára bérlettel rendelkezők újabb jegy megváltása nélkül parkolhatnak.

A kivitelezési munkálatok II. üteme várhatóan 2020. őszén kezdődik meg, azután, hogy a nagy tömbparkoló megnyitásra kerül.  A II. ütem keretében kerülnek kialakításra az Ifjúsági-ház és a Kereskedők Háza előtti új parkolók, továbbá az új park is.