Címlap Krimi 700 milliós a...

700 milliós adócsalással vádolnak két pécsi cégvezetőt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Baranya Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 11 vádlottal szemben, akik 700 millió forinttal károsították meg a költségvetést.

A vádhatóság szerint egy pécsi gazdasági társaság gépalkatrészekkel kereskedett. A kft tevékenysége körében szakmunkát végzett, amelynek keretében alacsony értéken beszerzett áruból szakmunkával nagy értékű gépeket állított elő, ezáltal jelentős összegű fizetendő általános forgalmi adója keletkezett.

2014-től kezdve a társaság a tevékenységét a gépalkatrész-kereskedelem mellett kiterjesztette vegyi áruk kereskedelmére is, amelynek célja az volt, hogy fizetendő adóját csökkentse.

2014-ben a gazdasági társaság két vezetője egy fiktív cégláncolatot hozott létre azzal a céllal, hogy a megindított vegyiáru-kereskedelmi tevékenység hatására a beszerzett fiktív költségszámlák felhasználásával a bevételeivel szinte azonos összegű levonható adót könyveljenek el, ezáltal csökkentsék adófizetési kötelezettségüket. A fiktív cégláncolat keretén belül a cég az árut magyarországi gazdasági partnerektől szerezte be és külföldi, Európai Unióban székhellyel rendelkező partnerek részére értékesítette. A vegyiáru-kereskedelmi tevékenység kizárólag a társaság tényleges tevékenységéből származó áfa-fizetési kötelezettség csökkentését szolgálta, a gazdasági események a valóságban nem történtek meg.

Az ügyletekben a vállalkozásnak gazdasági szempontból semmilyen szerepe nem volt, a láncolatban csak névlegesen vett részt a fizetendő adó csökkentése érdekében.

2014 és 2017 között a cégnek négy gazdasági társaság állított ki fiktív számlákat, amellyel a kft vezetői 703 000 000 forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A cég két vezetőjét az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, míg a beszámlázó cégek vezetőit mint bűnsegédeket vádolja. A vádlottak által elkövetett bűncselekmény büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés.