Címlap Gazdaság Kamatokkal má...

Kamatokkal már 16 milliárdos adósságnál tart Pécs, 2048-ban is ezt fizetjük majd – kongatta meg a vészharangot az ellenzék

Aranyrudak és vitorlások
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Péterffy Attila teljesítménye: három és fél év alatt 16 milliárd adósság és 0 érdemi fejlesztés” – címmel adott ki közleményt a pécsi ellenzék, szerintük ugyanis rettenetes nagy bajban van Pécs.

„Péterffy Attila három és fél éve alatt mintegy 10 milliárd forintnyi hitelt hívott le a város az Európai Beruházási Banktól (EIB), amelynek visszafizetése kamatokkal együtt nem kevesebb mint 16 milliárdnyi terhet ró a jövőben Pécs lakosságára, amelyet még 2048-ban, 25 év múlva is fizetni fognak a pécsiek – közölte a Fidesz.

„16 milliárd forint – ekkora mennyiségű pénzösszegből épülhetett volna városunkban egy ultramodern akvapark vagy akár öt új vásárcsarnok, de megújulhatott volna városunk összes bölcsődéje és óvodája is. Ehhez képest a baloldali városvezetés három és fél év alatt egyetlen, általuk indított épkézláb beruházást sem valósított meg Pécsett” – tette hozzá az ellenzék.

„Ehelyett csupán Péterffy Attila és baráti körének egyre látványosabb vagyonosodását figyelhették a pécsiek. A polgármester több mint 3 kilónyi aranyrúdjai, Péterffy ügyvédbarátja, a városi megbízásokkal elhalmozott, de minden ügyben elbukott Bodnár Imre hivalkodó vitorláshajói és a Szabó Szilárd vezette városi cégnél szétosztott több tízmilliós jutalomeső csak néhány példa a haveri kör gyarapodására”

– szögezik le.

A számok után 3 nullát kell tenni, mert az adatokat „ezer forintban” adta meg az önkormányzat (a táblázat nagyítható)

„Mindeközben a ciklusban előidézett 16 milliárdos adósságból a pécsiek a jövőben sem számíthatnak semmilyen érdemi fejlesztésre, legfeljebb aktagyártó ‘előkészítő tanulmányokra’, amiket még 25 év múlva is fizetniük kell a pécsieknek” – figyelmeztettek.

„Pécs Megyei Jogú Város 2023. évi költségvetésére vonatkozó módosító javaslataink egyik alaptétele volt, hogy a városvezetés vállaljon garanciát arra, hogy nem vesz fel több hitelt a ciklus folyamán, mely végső soron a pécsiek eladósítását és a következő városvezetésre vonatkozó óriási terheket vonna maga után. Péterffy Attila és a ‘szakértő’ városvezetés azonban ezen indítványunk támogatása helyett egy újabb 500 millió forintos hitel lehívásával válaszolt” – magyarázták.

„Bár 25 év múlva már senki nem fog emlékezni Péterffy Attilára és baráti körére, de mi pécsiek és a gyerekeink még akkor is az általuk itt hagyott adósságot fogjuk fizetni utánuk”

– szúrt oda végül a pécsi Fidesz-frakció.

Hogy valamibe ezúttal tényleg betalálhatott az ellenzék azt nemcsak a fenti, hivatalos táblázatból sejtjük, amiben ott vannak a számok, hanem abból is, hogy az önkormányzat kiadványa nemes egyszerűséggel így, ezzel a nem túl izgalmas és kattintékony címmel prezentálta ezeket a fenti információkat.