Címlap Baranya Profi drogmaf...

Profi drogmaffiát számoltak fel Baranyában

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szigetvári Járási Ügyészség többek között bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat 22 elkövetővel szemben a Szigetvári Járásbíróságon – közölte a megyei vádhatóság.

A vádlottak 2018-ban új pszichoaktív anyagok internetes kereskedelmével foglalkozó bűnszervezetet hoztak létre, amely a bűnszervezet felszámolásáig, 2020 júniusáig működött. A bűnszervezet működése alatt az új pszichoaktív anyagot a vezető nagy tételben külföldről rendelte, belga, lengyel és más internetes oldalakról, amelyekért kriptovalutával fizetett.

Az új pszichoaktív anyagot a bűnszervezet tagjai több budapesti bérelt lakásban porciózták és csomagolták, majd országszerte különböző postákon utánvétes csomagként feladva juttatták el a fogyasztókhoz. A bűnszervezet vezetői kezelték az interneten beérkező rendeléseket, irányították a csomagfeladók napi tevékenységét, továbbá előre elkészítették és a csomagfeladók számítógépeire megküldték vagy távolról nyomtatták a feladáshoz szükséges feladóvevényeket.

A fogyasztók az új pszichoaktív anyagot internetes honlapokon keresztül rendelték meg. A honlapokat az Amerikai Egyesült Államokban működő gazdasági társaságok szerverein keresztül üzemeltették.

Az utánvétes postai csomagok ellenértéke stróman személyek bankszámláira érkezett, akiket a bűnszervezet tagjai hajtottak fel és bírtak rá a számlanyitásra és a bankkártyájuk átadására.

A bűnszervezet legalább 7 honlapot működtetett a pszichoaktív anyagok kereskedése céljából, amelyeken keresztül az elkövetők 20 000 db, új pszichoaktív anyagot tartalmazó csomagot adtak fel. A bűnszervezet a két év során 348 millió forint bevételre tett szert.

A bűnös úton szerzett jövedelemből a nyomozó hatóság készpénz, ékszerek, nagy értékű személygépkocsik lefoglalásával és a bűnszervezet tagjaihoz köthető ingatlanok zár alá vételével vagyonelkobzás céljából 75 millió forint összeget biztosított.

Az ügyészség a vádiratban nyolc vádlottat bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével, két informatikust bűnsegédként, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével, a bankszámlákat rendelkezésre bocsátó 11 elkövetőt pénzmosás bűntettével, míg további egy terheltet – akinek a nevén vagyonmentési céllal a bűnszervezet vezetőjének személygépkocsijai voltak – közokirat-hamisítás bűntettével vádol.