Címlap Podcast Kővári János:...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az életében szerepet játszó sorsszerű véletlenekről, a lerázhatatlanságáról, és a szerinte most folyó „ellenzéki emberkísérletről” is beszélt a Pécs Aktuál podcastjében Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke, várospolitikus, egyben a jobboldal országgyűlésiképviselő-jelöltje.

Előzetes terveink szerint nem egyedül Kővári Jánossal készítettük volna ezt a beszélgetést. Hetekkel ezelőtt megkerestük minden vetélytársát is egy közös levélben. Végül ő maradt az egyetlen, akinek belefért az idejébe ez a közel 50 perces beszélgetés - a többiek "kitaktikázták" magukat a felvételről. 

Mivel politikai ellenfelei nem ültek mellé, ezért kihagyhattuk a kampánylózungokat és elmaradt az ellenfél kötelező szapulása is, viszont volt időnk közelebbről is belekérdezni Kővári magánéletébe, céljaiba és abba is, hogy miért politizál Pécsett immár közel 20 éve, miközben önmagát nem tartja politikusnak, pártba se lépne be soha, civil lokálpatriótaként tekint önmagára.

Kővári János őszintén mesélt a Fidesz helyi vezetőivel kapcsolatos furcsa viszonyáról – viszont Orbán Viktor politikáját és szemléletét nagyra tartja. Némi önkritika éppúgy belefért a beszélgetésbe, mint annak kendőzetlen ismertetése, hogy miért bosszantja fel még mindig, ha szóba kerül az előző, fideszes városvezetés. Elárulta azt is részletesen, hogy szerinte miért büntették meg a pécsiek a jobboldalt 2019-ben, és érzett-e emiatt elégtételt

(hiszen 2014-2019 között gyakori szócsatákat vívott Páva Zsoltékkal és a pécsi Fidesz akkori potentátjaival, és míg a Fidesz jelöltjeit nem, addig két ÖPE-s jelöltet viszont beszavaztak a pécsiek a közgyűlésbe direktben is, ami legitimálta a korábbi kritikáit).

A bátortalan, az ijedősök és a bátor

A beszélgetésből kiderült az is, hogy a Fidesz önálló jelöltet akart volna indítani Mellár Tamás ellen idén tavasszal, de a helyi kiszemelt „bátortalanul nézett a feladat elé”, majd kerestek más jelölteket egyetemi közegből, akik viszont „beijedtek”, Kővári János viszont kedveli a nehéz helyzeteket: volt ugyanis, amikor a lehetetlenből is győztesen kerültek ki – mesélte, utalva ezzel a Tubesre tervezett katonai radar lehetetlennek tűnő megakadályozására. Végül a Fidesz is úgy döntött, támogatják az indulását, beállnak mögé – magyarázta. És ez egyelőre úgy tűnik, hogy jó döntésnek bizonyul, de biztos senki nem lehet benne.

Vaskalaposság helyett nyitottság

Kővári János azt mondta, rengeteg pécsi szerint jó a jelenlegi kormány, de ez önmagában kevés, itt Pécsett „erősebb és nyitottabb jobboldalt akarnak, nem egy olyan vaskalapos politikai közösséget, amely például elhatárolódik civilektől” – magyarázza.

Önmagát olyan igazi, pártokon kívüli lokálpatriótának tartja, akit nem rettent vissza a konfliktus, és ha kidobják az ajtón, akkor visszamászik az ablakon is, ha ez kell ahhoz, hogy célt érjen.

Szerinte Pécsnek igen jó esélyei vannak egy új kormányzati ciklusban is, de csak akkor, ha van mit támogatni:

politikai nagyotmondások és mellébeszélés helyett alaposan kidolgozott, konkrét tervekre és fejlesztési célokra van szükség, mivel ezt a munkát senki nem fogja elvégezni Pécs helyett.

Egészen pontosan elmondta azt is, hogy szerinte miért nagyon fontos a mostani választás nem csak Pécsnek, gyakorlatilag ugyanis sorskérdés – vezette le.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni (regisztráció után):

Ha valaki inkább a Youtube-ot kedveli, az itt hallgathatja meg a beszélgetést: