Címlap Politika Új információ...

Új információk: több tényező is izgalmasan befolyásolhatja a tavaszi választást Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Érdekes és némileg meglepő, de megerősített, hiteles forrásból származó információk jutottak el a Pécs Aktuálhoz. Elapadtak a korábban még a Fidesz ellen szavazó protest szavazók; váratlan indulók is befolyásolhatják a tavaszi országgyűlési választást Pécsett; és felmerült Bognár Szilvia neve is az indulók között.

Meglepő belső politikai anyagok jutottak el a Pécs Aktuálhoz, amelyek szerint jelentősen megcsappant a baloldal támogatottsága Baranya 1-ben, ahol Mellár Tamás kapott kihívót az Összefogás Pécsért Egyesületet vezető politikus, Kővári János személyében. Az adatokból nem tudtuk meghatározni egyértelműen, hogy ezek melyik politikai oldalhoz tartozhatnak, és erre a felkért szakértő is csak tippelni tudott, noha részben ráismert a szokásos panelekre.

A baloldal biztos befutóként kommunikált erről a körzetről; olyannyira, hogy még a polgármester főelszámoltatója, Bodnár Imre is bejelentkezett a képviselői székért; de alulmaradt a belső csatában. A lapunk birtokába jutott, ellenőrzött és megerősített adatok szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy Mellár képes lesz újrázni ezúttal, mert a számok alapján igen kérdéses, meg tudja-e tartani a baloldal ezt a választókerületet.

Nagyon úgy néz ki ugyanis, hogy jelentős számú szavazó tűnt el balról Baranya 1-ben, és a 2018 és 2019-es „protest” szavazók sincsenek meg már azon az oldalon, akik anno megbüntették a Fideszt.

Kerestük Mellár Tamást és Kővári Jánost is az ügyben.

Mellár Tamás lényegében megerősítette, hogy most tavasszal nem lesz egyszerű győznie a körzetben, igaz, 2018-ban sem volt könnyű – közölte. Bízik magában, most sem szeretne negatív vagy lejárató kampányt folytatni, és szerinte nagyon kemény munkára lesz szükség ahhoz, hogy megtartsa a pozícióját.

– Folyamatos mozgásban vagyunk, hiszek a személyes találkozásban, sokat dolgozunk. Nem lesz sétagalopp a tavaszi választás, valóban kétesélyes a meccs, de úgy érzem, újra nyerni tudok, újra sikerülni fog – közölte Mellár.

Kővári: erőteljesebben kell képviselni Pécset

Kővári János azt mondta, nem szeretné kommentálni a Pécs Aktuál információit, de azt megerősítette, hogy vannak olyan méréseik, amelyek hasonló számokat mutatnak.

– A fideszes városvezetésből – a 200 milliárdos eredmények ellenére – többet ki lehetett volna hozni, és sokkal nyíltabb párbeszédre lett volna szükség a pécsiekkel. Akkor 2019-ben nem jöttek volna vissza az MSZP és Gyurcsány emberei – magyarázta Kővári. – Most azt látom, mintha Mellár Tamás már a nyugdíj felé kacsingatna így 70 éves kora körül, amit megértek és a pécsiek szerint is elfáradt.

A városnak viszont agilis, fáradhatatlan képviseletre lenne szüksége a Parlamentben; a pécsieknek pedig elérhető és látható képviselőre, mert örökös, csípőből tüzelő tiltakozással nem lehet várost építeni

– magyarázta Kővári János.

Kutyák és kamupártok

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mely kis (vagy közkeletű néven: kamu-) pártok fognak indulni a két pécsi, baranyai választókerületben; és ezzel mennyire fognak bezavarni az egy-egy elleni modellbe. A Kétfarkú Kutyapárt többszöri érdeklődésünkre sem árulta el, hogy indítanak-e jelöltet, de korábbi nyilatkozatok alapján vélhetően fognak indítani legalább az egyik választókerületben valakit.

A Mi Hazánk mozgalom szintén elindul, ezt már közölte a párt, de információink szerint se a bal-, se a jobboldalon nem különösebben izgulnak a radikális párt indulása miatt.  

Ugyanazok az arcok, ugyanazok a zsákutcák?

Egyre erősebb információk érkeznek arról, hogy Bognár Szilvia is elindulna az országgyűlési választáson független jelöltként Pécsett. Sokan úgy tudják, hogy Baranya 1-ben mérettetné meg magát, de vannak olyan információk is, amelyek szerint inkább Szakács László DK-s jelölttel szemben pozícionálná magát.

A Pécs Aktuál elérte Bognár Szilviát is, akitől azt kérdeztük, megerősíti-e az indulásáról szóló híreket?

– Személyes és szomorú tapasztalatokra alapozó meggyőződésem, hogy az a pártpolitikai csatározás, amely ma jellemzi Pécset, nem viszi előre a várost, nem segít az embereken, hanem árt Pécsnek, a térségnek, és árt az itt élőknek is. Ma – és az elmúlt évtizedben is – pártparancsokat hajtanak végre és személyes üzleti érdekeket szolgálnak ki pártkatonák, arctalan háttéremberek. Ugyanazokkal az arcokkal pedig ugyanazok a zsákutcák következnek majd, mint eddig – hívta fel a figyelmet a képviselő.

„Úgy gondolom, a pártvezetők és üzleti támogatók kiszolgálása helyett fontosabb lenne a kompromisszum, a politikai nézetek közötti hidak megteremtése, a közös nevező kialakítása, a tudás és szakértelem alapú városépítés, valamint a valódi együttműködés a közösség érdekében. Ez az a politikai út és módszer, ami számomra vonzó és követendő, mert ez a közös értékeinkre és céljainkra épít, nem a különbözőségeinkre és az ellentétekre”

– magyarázta Bognár Szilvia. Hozzátette még, a pletykákból annyi igaz, hogy valóban gondolkodik – sőt: gondolkodnak – azon, hogyan tudnák ezt a közös nevezőt kialakítani Pécsett. Egyelőre itt tartanak – árulta el.