Tudtad? A drogbandák a járvány legnagyobb nyertesei!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Spanish policemen check packs of cocaine in the port of Vigo, on April 28, 2020 after seizing the vessel MV Karar carrying 4000 kgs of cocaine, amid a national lockdown to fight the spread of the COVID-19 coronavirus. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)

Az Európai Unió bűnüldöző hatósága, az Europol hétfőn kiadott jelentésében a koronavírus-járvány következtében megerősödő szervezett bűnözés kockázataira figyelmeztetett.

Legalizálják a tevékenységüket

A hágai intézmény a legutóbbi négy évet átfogó elemzésében felhívta a figyelmet, hogy az erőszakos bűnszervezetek egyre több olyan vállalkozásra csapnak le illegális tevékenységeik legitimizálása céljából Európa-szerte, amelyek gazdasági erejét a koronavírus járvány meggyengítette.

A jelentés rávilágít többek között arra is, hogy a kábítószer, különösen a kokainkereskedelem

példátlan méreteket öltött, és az abból származó nyereséget a bűnszervezetek arra használják, hogy beszivárogjanak az európai gazdaságba és aláássák az európai társadalmakat

– fogalmaznak.

Egyre több a fizikai erőszak

A bűnszervezetek egyre többször alkalmaznak fizikai erőszakot, nemcsak rivális szervezetekkel vagy saját tagjaikkal szemben, hanem olyan állampolgárokkal szemben is, akik gátolják őket céljaik elérésében. “A bűnszervezetek által elkövetett halálos és súlyos erőszak legnagyobb részéről a kábítószer piacon számoltak be”- írja a jelentés.

Hamisítják a maszkokat és a gyógyszereket

A szervezet arra is figyelmeztetett, hogy a bűnbandák gyakran kezdenek egészségügyi védőeszközök, és gyógyszeripari termékek hamisításába. Ezek illegális értékesítése, különösen koronavírus elleni oltóanyagoké a válság kezdete óta jelentősen felerősödött.

(MTI, fotó: AFP)

Előző sztori

Vég(r)e: elkapták a pécsi trafikrablót!

Következő sztori

Gyász: tragikus hirtelenséggel elhunyt a vidramentő mentőtiszt

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1