Címlap Kultúra BARANYA ARANY...

BARANYA ARANYA: az ibafai papnak sok fapipája „új” köntöst kap Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több száz darabból álló pipagyűjteményt restaurálnak Pécsett a Janus Pannonius Múzeum szakemberei. A híres ibafai pap fapipája is köztük van, amiről a magyar nyelvtörő született. És hogy mi, baranyaiak miért legyünk erre a településre büszkék? Itt a történet, ha esetleg még nem ismertük volna!

A baranyai nyelvtörő: az ibafai papnak fapipája van, tehát az ibafai papi pipa papi fapipa

Forrás: www.ibafa.kornyeke.hu

A magyar nyelvtörőt alsó tagozatban tanulják a gyerekek. Azt azonban kevesen tudják, hogy egy baranyai plébánosnak, Hangai Nándornak és az ő újságíró barátjának köszönhető a híres mondóka.

A történet az 1800-as évek közepén kezdődött, amikor Hangai Nándor volt az ibafai templom plébánosa. Barátja írta róla ezt a két sort, ami akkor lett igazán népszerű, amikor 1931-ben operett is született belőle (cikkünk végén található a muzsika).

Imádták Ibafát a fapipás operett után

Igen ám, de a következő, 1930-as években celebráló pap, Sarlós (SchlachterFerenc már nem volt túl nagy pipás. Ezért a hívek készítettek egy szép nagy pipát, hogy legyen mit mutogatni az ide érkező piparajongóknak. Így született meg Ibafán az első tárgyi emlék, amit mai napig nagy becsben tartanak. Sőt, még múzeumot is építettek köré.

Most ezt a 20. századi pipát és a több száz darabból álló gyűjteményt restaurálják Pécsett

A pipák felújítását azért végzik most, mert év végére elkészül Ibafán a dohányzástörténeti múzeum, amiben 600 műtárgyat nézhetnek majd meg az érdeklődők.

Ibafán nemrég fából készült szoborral is tisztelegtek a népszerűséget hozó pap előtt. Ez is érdekes látvány a kicsivel több mint 200 lelkes falu központjában.

A falu egyébként pipaszívó versenyéről is híres. A verseny lényege, hogy azonos mennyiségű dohányt és két szál
gyufát kapnak a versenyzők, a lényeg, hogy ki tudja tovább szívni a megadott mennyiséget.


És hogy sokan miért ismerik Ipafának az Ibafát?

Erre hivatalos magyarázat nincs. Egykor a svábok lakta településen nem tudták kiejteni B-vel a település nevét, ezért elterjedt az ipafai változat is.

Az ibafai pipa múltját és történetét év végétől lehet majd megtekinteni a felújított múzeumban, ahol az eddigiekhez képest sokkal több műtárgyat fognak bemutatni, új installációkkal.