Címlap Kultúra Egyedülálló s...

Egyedülálló szobaszínházat avattak Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Apolló Kulturális Egyesület és az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet régóta dédelgetett álma vált valóra október 5-én, amikor is egy 60 fős új színházteremmel, az Escargo Szobaszínházzal bővülhetett a városi kulturális élet. A megnyitóünnepségen többek között Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere, Alapi Tóth Zoltán, az Apolló Kulturális Egyesület elnöke valamint Beck Zoltán, a 30Y frontembere is köszöntötte a jelenlevőket.

A Színházi Társulat immáron saját helyszínen mutathatja be közönségének a régi és új színházi és tantermi előadásokat, valamint otthont biztosít Művészeti Iskola számára, rendezvényei, növendék és tanári hangversenyei, tanszaki koncertjeinek megtartásához. A térben lesznek minikoncertek, könnyű és komolyzenei programok, családi hétvégék, melyeken drámapedagógusok, tánctanárok, kézművesek foglalkoznak, alkotnak a helyi közösség vállalkozó kedvű tagjaival.

Az új kulturális tér befogadott szobaszínházi előadásoknak is otthont ad, olyan neves társulatok számára, mint Hajdu Szabolcs vezetésével működő Látókép Ensemble, Nézőművészeti Kft. és a MANNA közös produkciói, a RÉV, a Kerekasztal, az Y csoport, Farkas Franciska – magyar és angol nyelvű előadásai valamint Beck Zoli szerzői estjei, irodalmi – zenei produkciói.

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere az Endresz György utcai szobaszínház megnyitóünnepségén elmondta, hogy szükség van egy olyan helyre, műhelyre, ahol viszont láthatjuk a hétköznapjaink vágyait, küzdelmeit, vagy éppen konfliktusait.

– Az Escargo Hajója mindig is egy olyan műhely volt, – annak ellenére, hogy a kultúra területe sokszor egy háborgó tenger – amely a béke szigetén horgonyoz. Ezt bizonyítja a partneri hálózata, a támogatói és a nézőközönsége is – fogalmazott Bognár Szilvia hétfőn.

Az eseményen bemutatkozott Hajdu Szabolcs, Balázs Béla díjas színházi és filmrendező, illetve dr. Lutter Imre, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett előadóművész, versmondó, producer, újságíró, drámapedagógus, a Magyar Versmondók Egyesületének vezetője is. Pécs legújabb szobaszínházának 2020/2021-es évadában mindkét rendezőnek láthatják előadásait a pécsiek, de például Beck Zolival is többet találkozhat majd a pécsi közönség.

Kiemelt kép: Escargo Hajója Facebook oldal