Címlap Arc Hihetetlen si...

Hihetetlen siker! Ismét díjat nyert a pécsi „Cannes-i kisfiú”

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Másodszor nyerte el a legígéretesebb fiatal filmes díját a 15 éves Százados Ábel. Tavaly Cannes-ban két elismerést is kapott a mobiltelefonnal készített rövidfilmje, a Soha. Utána döntötte el, hogy elkészíti ennek előzményét szintén mobillal, ez lett a Doboz című kisfilm, ami újra nyert Cannes-ban. A járvány miatt online tartott díjátadón az egyik zsűritag azt mondta róla: már igazi filmes - tette közzé az RTL Híradó.

Korábban, 2019-ben két díjat hozott el a Cannesi filmfesztiválról a pécsi filmes fenegyerek, Százados Ábel. Akkor a Világbéke és Intolerancia Intézet díj kiosztóján, alig 14 évesen vette át a neki szánt díjat filmjének főszereplője, a saját öccse kíséretében. A legígéretesebb fiatal filmes nevezetű díját – derül ki az RTL híradásából.

A fekete-fehér Soha című kisfilmet egy mobiltelefonnal készítette el, a film maga az öngyilkosságról ról. Százados Ábel elmondta az RTL híradójának, hogy a tavalyi cannesi filmfesztivál után eldöntötte, hogy a Soha című kisfilmje után szeretne egyfajta előzmény filmet készíteni neki.

Így készült el a Doboz című második kisfilmje, amit szintén mobiltelefonnal vett fel öccse és édesanyja segítségével. A rövidfilm család- és kamaszkori problémákat és félelmeket feszeget. A MagentaFilm Magyar Mobilvideó Fesztiválján negyedik helyezést ért el Ábel legújabb kisfilmje, ennek köszönhetően ismét Cannesba került, ahol megint díjat nyert – mondják el az RTL híradásában.

Az idei díjátadó a koronavírus járványra való tekintettel az interneten zajlott, másodszor is ő nyerte el a A legígéretesebb fiatal filmes díjat.

Ábel idén szeptemberben kezdi el a középiskolát, elmondása szerint rengeteg minden érdekli, a filmek mellett most a zene is, de „abban már most biztos, hogy neki a film az élete” – mondták el az adásban.