Címlap Kultúra Így robbant f...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hiába kutattunk, szinte semmit sem találtunk a Balokányban 132 évig álló templom megsemmisítéséről, amit 1981-ben robbantatott fel a szocialista városvezetés. Szinte minden dokumentum megsemmisült, egy kivétellel.

Korábbi cikkünk nyomán megpróbáltuk kideríteni, hogyan történt a Budai külvárosi temetőben a Feltámadó Krisztus-templom eltüntetése. A helyi sajtóban mindössze ez az egyetlen hír jelent meg az üggyel kapcsolatban, amelyben csak arról lehet olvasni, hogy már épül az új egyetemi kollégium.

Megkerestük a Baranya Megyei Levéltárat, az Egyházmegyei Könyvtárat, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárát és a Műemlékvédelmi Hivatalt is, de hiába, sehol semmi, egy apró nyom kivételével.

Pécs Megyei Jogú Város Tanácsa V.B. Műszaki Osztályának iratanyagán belül mégis előkerült valami. Az iktató- és mutatókönyvekben a jogtudományi egyetem 500 férőhelyes kollégiumának építési ügye, valamint a Temető utcai kápolna bontási engedélye tárgyszavak alatt van nyoma annak, hogy 1974-ben elindult és 1984-ben befejeződött az ügy, viszont az iktatószámokhoz tartozó iratok eltűntek!

A templomról mindössze két régi fotó érhető el, valamint az a VHS-videó, amelyen látható, ahogyan felrobbantják.

Kevesen tudják, hogy az 1849-ben felszentelt templom Liszt Ferenc adományának is volt köszönhető, aki 1846-os Hattyú házbeli koncertjének teljes bevételét az építésre ajánlotta fel.