Címlap Kultúra Jubilál a Péc...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mozgalmas évadot tudhat magáénak a Pécsi Balett társulata. Csupán három hónappal az évadkezdés után túl vannak három bemutatón, egy külföldi turnén, lebonyolították táncfesztiváljukat és nyolc különböző produkciót műsoron tartva, a helyi repertoárjátszás mellett rendszeresen fellépnek Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában is. Néhány napja arattak óriási sikert Carmina Burana előadásaik a Müpában – amelyekre már hónapokkal ezelőtt elfogytak a jegyek -, a hétvégén újabb nagy esemény vár rájuk. December 10-én ünneplik a Hófehérke és a hét törpe című mesebalettjük 100. előadását a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

„A Pécsi Balett történetének legsikeresebb mesebalettje vitathatatlanul a Hófehérke és a hét törpe. Ez volt az első mesebalett koreográfiám. Czebe Tündével és Uhrik Dórával közösen arra törekedtünk, hogy a koreográfiában megjelenjen a humor és az előadásban életre keljen a színház varázsa. Azt hiszem, akkor derült ki a társulat jelenleg is meghatározó tagjairól, hogy milyen komoly karakterábrázoló képességük van, jó a színészi vénájuk, sőt, beszélni is tudnak, ha kell… Nagyon jó hangulatú, legendásan vidám munkafolyamat volt… A gyerekek és az őket kísérő felnőttek visszajelzései alapján már akkor is éreztük, hogy sokáig műsoron fog maradni. Nagyon büszke vagyok rá, hogy így is lett. „Őstörpéink” közül időközben többen szülővé váltak és már a saját gyermekeiknek táncolnak… Megható ebbe belegondolni”

– foglalta össze gondolatait Vincze Balázs Harangozó-díjas érdemes művész, az előadás egyik koreográfusa.

Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész dramaturg-rendező így fogalmazott:

Ez már a harmadik évad, hogy a Pécsi Nemzeti Színház műsorra tűzi mesebalettünket. Hófehérke és a hét törpe története egy olyan mese, ami akárhány év elteltével is aktuális és érdekes a gyerekek számára. Örök és mindenkit foglalkoztató kérdések jelennek meg az előadásban, mint a barátság, egymás segítése, félelem és a jó és rossz küzdelme. Persze ettől még nem sikeres minden Hófehérke-előadás. A miénkből azonban olyan báj és szeretet árad, ami „átjön”, megérinti a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Az esztétikai hatás mellett az is feladatunk, hogy megérintsünk, üzenetet, gondolatot, érzéseket közöljünk. Nagyszerű, érzékeny alkotók találkoztak és hozták létre táncművészeinkkel együtt ezt a humorral átszőtt derűs produkciót, melyről mindenki gyermeki mosollyal, felüdülve távozik… Köszönettel tartozunk és gratulálunk az alkotóknak, az összes régi és jelenlegi táncművésznek és az előadás megvalósításában közreműködő műszaki kollégáknak. A siker közös!

A Pécsi Balett a Hófehérke és a hét törpe 2011. áprilisi bemutatóját követően 8 éven át tartotta repertoáron a mesebalettet. A Pécsi Nemzeti Színházban ez lesz a 66. előadás. A produkció számos alkalommal szerepelt a Müpában, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, Pakson, Gödöllőn és Győrben. Bebérletezte a Veszprémi Petőfi Színház, a Pesti Magyar Színház és a Kaposvári Csiky Gergely Színház is.

(Fotó: Rajnai Richárd)