Címlap Kultúra JÓ NEKIK: ext...

JÓ NEKIK: extra kedvezményeket kapnak a pécsi egyetemisták

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendhagyó kezdeményezéssel állt elő Fülöp Péter, a PTE kulturális főtanácsadója – aki nem mellesleg a pécsi POSZT felélesztésében is igen aktív -, akinek sikerült összehoznia, hogy ezentúl komoly, 10-30% közötti kedvezményeket kaphatnak a pécsi egyetemisták a Pécsi Nemzeti Színházban és partner intézményeiben, a Pannon Filharmonikusok és a Filharmonia koncertjein. A részleteket pénteken ismertették a Pécsi Tudományegyetemen.

A PTE rektora, Miseta Attila, üdvözölte ezt a kulturális együttműködést, és egy anekdotával is erősítette ennek fontosságát. (A második világháború alatt a brit parlament – a hadi költségek miatt – állítólag átmenetileg meg akarta szüntetni a kultúra támogatását. Válaszként – a legenda szerint – Churchill visszakérdezett: „De akkor miért harcolunk?” További érdekes részletek erről a történetről az Urban Legendsen.)

Fülöp Péter azt mondta egyebek mellett, hogy „az utánunk érkező generáció szellemi értelemben meglehetősen kiszolgáltatott a kontroll nélküli tartalmaknak és a sokszor zsinórmérték nélküli lelki-szellemi befolyásolásnak.

Felelősek vagyunk ennek a generációnak a jövőjéért. Itt és most van szükség cselekvésre: a fiatal felnőttek számára olyan kulturális értékek és élmények felmutatására, amelyek felvehetik a versenyt a hamis csillogással, a tiszavirág életű, ám kétes értékű kulturális csábításokkal.

A Pécsi Tudományegyetem érti és érzi ennek a felelősségnek a súlyát és nem a könnyű utat keresi. Vallja, hogy csak művelt, az értékeket ismerő és becsülő, szilárd identitástudattal rendelkező fiatalok lesznek elég erősek a jövő tényleges alakítására” – magyarázta a PTE kulturális főtanácsadója.

A pécsi kulturális elit intézmények vezetői – Lipics Zsolt, Horváth Zsolt és Szamosi Szabolcs – mindannyian elsőre igent mondtak a kezdeményezésre – derült ki. Végül elsorolták azokat a különféle kedvezményeket, és speciális csomagokat, amelyekkel várják a pécsi egyetemistákat – köztük a külföldi hallgatókat.

Ezek részleteiről érdemes az adott intézmény oldalán tájékozódni, ahol részletes információkat lehet találni a kedvezményekről, a műsorról és az előadásokról.