Címlap Kultúra Különleges pe...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megújult a Cella Septichora Látogatóközpont, amely június 22-től látogatható ismét. Az újranyitást egy különleges táncperformansz kíséri.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága Pécs (Sopianae) ókeresztény temetőjét 2000 decemberében vette fel a világörökségi listára, kulturális örökség kategóriában. Azóta a város egyik legjelentősebb turisztikai attrakciójává váltak a különleges föld alatti, IV. századi sírkamrák.

A többhónapos felújítás eredményeként restaurált állapotban látható a Korsós sírkamra, a Cella Septichora és a III., az V., a XIX. és XX. számú temetőépületek. Ezeken a helyszíneken festő- és kőrestaurátori munkákat végeztek a szakemberek.

Megújultak a Látogatóközpont légtechnikai berendezései, ezzel együtt a festett sírkamrák egyenletes hőmérséklete és páratartalma továbbra is biztosított. A helyszínen található világörökségi emlékek megóvása érdekében megtörtént a felszín és az üvegtető vízszigetelése is.

A fejlesztés szeptember végén zárul, addigra további vonzó és látogatóbarát interaktív tartalmakkal egészül ki a Látogatóközpont kínálata: 3D-s filmek, fotóküldő alkalmazás, Sopianae rejtett öröksége nevű applikáció, amelyben a 6 nyelvű tárlatvezető funkció mellett egy felfedező játék is elérhető, valamint a római kori temetőt VR-szemüvegekkel barangolhatjuk be virtuálisan.

A Cella Septichora június 21-én, szerdán 20 órakor nyit újra, a LOKART fesztivál M/OTHERS című produkciójával, Salamon Eszter táncművész előadásában. Salamon Eszter többek között a New York-i MOMA, a párizsi Pompidou Központ, az Avignoni Fesztivál és a budapesti Trafó rendszeres fellépője. Pécsen a M/OTHERS című perfomanszát mutatja be, amelyet Magyarországon eddig még nem láthatott a közönség.

A Cella Septichora Látogatóközpont teljes egészét érintő első rendezvény a múzeumok éjszakája lesz június 24-én, a komplexum 10:00 és 23:00 óra között várja majd a vendégeit. Lesz éjszakai fejlámpás séta, látványos fényjáték, római társasjátékok és korabeli freskókészítő műhely is.