Címlap Gazdaság Sztrájkra kés...

Sztrájkra készülnek Pécsen, kiakadtak a 0,98%-os fizetésemelésen, miközben mások meg milliókat kaptak

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az alig kétezer forintos emelés kiverte a biztosítékot a dolgozóknál.

Munkabeszüntetésre készülnek, és ha az nem vezetne eredményre, akkor akár tömeges felmondásra is készek

a pécsi lakásgazdálkodási osztály dolgozói – tudta meg megbízható forrásokból a Pécs Aktuál. A Pécsi Ellátó Központban (PEK) dolgozóknál az verte ki a biztosítékot, hogy az előzetes hírek alapján komoly fizetésemelést vártak a városvezetéstől, de végül kevesebb mint 1%-kal emelkedik a bérük – tájékoztatta lapunkat több, névtelenséget kérő munkavállaló.

– Nem elég, hogy hónapok óta azt érezzük, velünk akarják elvitetni a vesztegetéses nyomozás balhéját a Városházán, ránk próbálják tolni a felelősséget, miközben nem tehetünk semmiről, most kaptunk egy megalázó ‘fizetésemelést’, amely a kétezer forintot sem éri el átlagban havonta – magyarázta az egyik dolgozó lapunknak.

„Erősen kérdéses munkát végző ‘lobbistára’ van pénz tizenmilliókért, aki nincs is a városban; a politikusok is megemelték a saját fizetésüket vagy háromszor; mi meg ezt kapjuk. Készek vagyunk sztrájkolni a tisztességes bérért, ezt szervezzük most, elég volt”

– közölte forrásunk, aki szerint a közel 40 munkavállaló döntő többsége csatlakozna a munkabeszüntetéshez. Elmondásuk szerint ugyanis a „béremelés” az esetükben 0,98%-ot jelent, vagyis ennyivel kereshetnek többet havonta.

A Pécsi Ellátó Központ, vagyis PEK az az önkormányzati intézmény, amely a lakáscsoport vagy lakásgazdálkodás alá tartozik, és az önkormányzati lakások, bérlakások működéséért, üzemeltetéséért felelősek. Ezt a társaságot - vagyis annak egy volt dolgozóját mindenképpen - is érinti az a vesztegetés gyanúja miatt indított nyomozás, amelyben a kaposvári különleges ügyészek vizsgálódnak már hónapok óta. Erről EBBEN a cikkünkben írtunk részleteket legutóbb. (A PEK ugyanakkor csak kisebb részben érintett információink szerint, ugyanis "végrehajtó" intézmény, önálló gazdálkodása sincs, és minden fontos döntést a fejük felett hoznak és hoztak meg az önkormányzatnál - a szerk.)

Mint azt a Pécs Aktuál a napokban elsőként megírta, vastag fizetésemelést jelentett be a városvezetés, összesen 273 millió forintot költenek erre.


Megírtuk, egyes városi cégeknél, intézményeknél emelkednek a cafetéria-keretek 50%-kal, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi 134.755 Ft/fő/év összeg helyett 200.000 Ft/fő/év lesz a dolgozók egységes cafetéria-juttatása (amit például ételre, étteremre, szállásra, szabadidős tevékenységre, stb. költhetnek). Lesznek olyan intézmények is, ahol a cafetéria-keret emelése mellett a bérek emelése is megtörténik.

A fizetésemelésre összesen 170 millió forintot, míg a cafetéria-keret megemelésére további 103 millió forintot költ az önkormányzat;

erről a keddi közgyűlésen hivatalosan is megszületett a döntés.

A szerencsés és irigyelt lobbista

Török Ottóról, a rejtélyes budapesti „lobbistáról”, aki újabb milliókkal lehet gazdagabb 2024 szeptemberéig – egy friss döntés miatt – ebben a cikkünkben írtunk részletesen:


Természetesen hivatalosan is megkeressük a PEK-et. Amint reagálnak, frissítünk.