Címlap Balhé Beosztottakra...

Beosztottakra verheti a bérlakások körüli mutyi-gyanús botrányokat a pécsi városvezetés?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Unikális, vagyis rendkívül sajátos "belső ellenőrzést" folytatott le a pécsi önkormányzat az önkormányzati bérlakások körüli anomáliák miatt (is), épp csak a kulcsszereplők esetleges érintettségét nem vizsgálták.

Hónapok óta egymást érik a botrányok a pécsi önkormányzati lakáspolitika, vagyis a „lakásgazdálkodás” körül. Nem csak vesztegetés miatt folyik ugyanis nyomozás már hónapok óta, amiben érintett a Polgármesteri Hivatal, hanem már baloldali, de a városvezetéstől független képviselők is neccesnek tűnő lakáskiutalási ügyeket kezdtek el feszegetni. Ezekről itt írtunk részletesen:
Szürreális tájékoztatás

Ma az ügyben „rendkívüli sajtótájékoztatót” hirdetett a városvezetés, és erről az esemény előtt kicsit több mint 60 perccel küldött is értesítést szerkesztőségünknek. Mint kiderült, egy belső vizsgálatot folytattak le a lakásgazdálkodás körül, de olyat, amilyenre még nem volt példa. Egyebek mellett azért sem – derült ki -, mert

ez a „kiterjedt” és „alapos vizsgálat” csak azokat nem érintette, akik az adott területért közvetlenül is felelősek: vagyis a kulcsszereplőket.

A belső ellenőrzés ugyanis nem vizsgálta a területért felelős alpolgármester, Nyőgéri Lajos (MSZP), a lakáskiutalásokért felelős bizottsági elnök Fogarasi Gábor (Jobbik), és a Lakásgazdálkodási Csoport érintett vezetőjének, vezetőinek esetlges szerepét és érintettségét. (A Pécs Aktuál rákérdezett erre az anomáliára, az alpolgármester válaszát cikkünk végén videón is meg lehet nézni.)

Babits-Gergits Imola, a Pécsi Ellátó Központ vezetője és Nyőgéri Lajos (MSZP) alpolgármester – Fotó: Pécs Aktuál

A területért felelős alpolgármester elégedettnek tűnt a vizsgálat eredményével, noha a belső ellenőrzés rengeteg hibát és anomáliát tárt fel. (Ezek annyira szakmaiak azonban, hogy ezeket külön nincs értelme részletezni. Később bemutatjuk és letölthetővé tesszük viszont a vizsgálati jelentést teljes egészében, ha azt az önkormányzat ígérete szerint nyilvánossá teszi, de cikkünk élesítésekor ezt nem találtuk meg az önkormányzat honlapján – a szerk.)

– Ez a vizsgálat érdekes adatokat tárt elénk, és nem csak a vizsgált időszak tekintetében. Három fő dolgot fogunk megtenni: fokozzuk az átláthatóságot, minden eddiginél nagyobb átláthatóság mellett fogjuk kezelni a lakásügyeket. Fél éven belül ellenőrizni fogjuk, hogy milyen eredményekkel jártak a most bevezetendő intézkedések. Tízéves időszakot érintő, átfogó vizsgálatot is indítunk majd – magyarázta Nyőgéri Lajos, érzésünk szerint finoman üzenve ezzel a fideszes ellenzéknek is.

Csudálatos nyugalom

A tájékoztatón ott ült a lakásgazdálkodást gyakorlatban intéző Pécsi Ellátó Központ (PEK) tavaly év elején kinevezett vezetője is, aki csodálatra méltó hidegvérrel hallgatta azt a számos hibát, hiányosságot és problémát, amely – részben – a vezetése alatt keletkezhetett a cégben. Amikor erre rákérdeztünk, Babits-Gergits Imola azt mondta, nem érzi magát hibásnak, együttműködött az ellenőrökkel és nem mond le, a feltárt hiányosságokról, anomáliákról nem tehet. (Részletesebb magyarázatot a lenti videóban lehet látni majd.)

Szerkesztőségi megjegyzés! A fiatal nő érvei és kérdésünkre, illetve más újságírói kérdésekre adott reakciója kétségkívül őszintének tűnt. Így különösen fura volt a kontraszt, hogy miközben őt a középpontba állította a városvezetés, és nyilvánosan szedték darabokra az általa vezetett céget (és annak hiányosságait), aközben az ő feletteseit, vagyis a területért felelős vezetőket szóba sem hozták. A közszférában azonban szinte kizárt, hogy egy 100%-ban önkormányzati cég vezetője anélkül döntsön fontos ügyekben, hogy azt ne hagyná jóvá legalább a felettese, a tulajdonos valamelyik képviselője és esetleg a közgyűlés is, ha ez szükséges.  


(A videóban lévő hanghibákért elnézést kérünk, de sajnos nem volt elég időnk megfelelő audio-technikával felkészülni a sajtótájékoztatóra alig 60 perc alatt. Igyekeztünk hallhatóvá és érthetővé tenni a kérdéseket és a válaszokat.)