Címlap Közélet Elutasították...

Elutasították a bérlakáskérelmét a daganatos beteg pécsi anyukának, aki beteg gyermekét neveli a beteg nagymamával

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Saját és kislánya életéért küzd egy pécsi anyuka, de nem áll nyerésre. Azt állítja, a városvezetés se vesz róla tudomást, pedig még kézzel is irattattak vele levelet.

Évek óta kitartóan harcol gyermekéért és önmagáért egy anyuka Pécsen. Kovács Izabella Netta hosszú ideje küzd a rákkal, a COVID után pedig most 4 éves kislányánál is furcsa tünetek jelentkeznek máig. A járvány miatt szövődményei alakultak ki a gyereknek, folyamatosan orvosi kezelésekre szorul – mondta lapunknak Izabella.

Az asszonynak velük élő édesanyja segít a mindennapokban, aki azonban szintén súlyos beteg: agyi aneurizmája van.

Ennek ellenére a nagymama is mindent megtesz, hogy segítsen: gyakran vigyáz a kislányra, ha Izabella éppen kezeléseken van, vagy hosszabb időt kell kórházban töltenie; de rendszeresen ápolja lányát is, hogy gyorsabban felépüljön a kezelésekből. Van azonban olyan, amikor ő is rosszul van, akkor neki kell segítség.

Nem segített az önkormányzat

A szerencsétlen sorsú család most is albérletben lakik, de

havonta kevesebb mint 50 ezer forintból kellene megoldaniuk a lakhatást, a rezsi kifizetését, az étkezést, kezeléseket és a gyógyszerek megvásárlását.

Kovács Izabella szeretett volna önkormányzati bérlakáshoz jutni, amely jóval olcsóbb lett volna, mint piaci albérletet fenntartania. Kérelmét azonban elutasította az önkormányzat. Nyőgéri Lajos, a területért felelős alpolgármester azzal indokolta az elutasítást, hogy 2500-an várnak lakásra, így Izabellán nem tudnak segíteni.

Az elutasító levél – kattintásra nagyítható!

Haveroknak jut lakás, rászorulóknak nem? – kérdezi a Tiszta Kezek

Az ügyet kedden a Tiszta Kezek Frakció (TK) mutatta be a Közgyűlésen, miután segítségért fordult hozzájuk Izabella. A TK élesen bírálta a városvezetést, és hivatalosan is válaszokat várnak a városvezetéstől az ügyben.

Hencsei Zsolt a Pécs Aktuálnak azt mondta, súlyos bajnak tartja a városvezetés érzéketlenségét.

„A haveroknak tudtak lakásokat intézni, büntető ügy is folyik emiatt, illetve nyomozások, de egy beteg édesanyának és kislányának már nem, mert azon nem tudtak volna keresni? Ez nem csak szomorú, hanem aljas is”

– magyarázta Hencsei, aki kijelentette: minden követ megmozgatnak majd azért, hogy a családot sikerüljön megfelelő és emberhez méltó körülmények közé helyezni, ahol a kislánynak is van esélye a nyugodt életre és a gyógyulásra.

A Tiszta Kezek Frakció arra volt kíváncsi egyebek mellett a városvezetéstől, pontosabban Nyőgéri Lajos alpolgármestertől, hogy

  • A lakáskérelmezők közül miért volt kevésbé rászorult ez a beteg édesanyuka és családja, mint Nyőgéri Lajos feleségének az üzlettársa, aki az MSZP által több millió forinttal kitömött vállalkozás vezetője?
  • Miért nem számított ennek a családnak az életkörülménye legalább annyira, mint Nyőgéri Lajos ex feleségéjé, aki jelenleg is önkormányzati lakás bérlője?
  • A PEK korábbi vezetője miért költözhetett be egy önkormányzati bérlakásba szerződés nélkül, miközben ez a súlyos betegségekkel küzdő család nem kapott segítő kezet a Városvezetéstől?

Csak egy esélyt kér, de lekoptatták a Városházán

Kovács Izabella lapunknak azt mondta, nagyon csalódott, mert bár 73%-os egészségkárosodása van, 11 éve folyamatosan küzd a rákkal, most is épp műtétre vár a csípőjén jelentkező daganat miatt, beteg a kislánya, és a nagymama is, elfordult tőle a városvezetés.

– Csak egy esélyt kértem, hogy legyen hol laknunk. Nem bírjuk már ezt az állandó költözést, a kislányom alig 4 éves, de már nyolcszor költözött. Ez nem gyereknek való – mesélte sírva Izabella lapunknak.

Az asszony azt mondta, évek óta folyamatosan kérelmezi a bérlakást (korábban férjezett nevén, majd sajátján), de az önkormányzat mindig elutasította.

Megpróbáltam személyesen is elmondani, miért ennyire fontos ez nekünk, de Nyőgéri úr csak kinyomkodta a telefonunkat, szóba sem állt velünk

– állítja Izabella.

Izabella és kislánya: Mínea, évek óta hiába várnak önkormányzati lakásra

Az asszony azt mesélte, hogy először Nyőgéri Lajos egy kézzel írt levelet kért tőlük, amiben leírják a problémáikat, és azt, miért szeretnének bérlakáshoz jutni. Ezt Izabella megírta, 6 oldalban foglalta össze, mi történik velük. A kérésnek megfelelően elküldték a levelet, majd egy idő után próbáltak kapcsolatba lépni az alpolgármesterrel telefonon, mert szerették volna tudni: mi lesz? Ő azonban nem fogadta a hívásaikat, kinyomta a telefonokat – magyarázta Izabella.

Ezt követően Péterffy Attilának is levelet írt, megkereste levélben, emailben a polgármestert, de tőle sem kapott semmilyen választ – állítja a nő.

Nagy segítség lenne

A nő kölcsönökből és alkalmai munkákból tartja fent magát, ami rettenetesen nehéz – mondta, mert folyamatosan, néha napokra kórházba kell vonulnia, és a kislányával is rendszeresen orvoshoz, kórházba jár.

Nagy segítséget jelente számukra ezért, ha legalább a lakhatásuk költségei csökkenénnek, így több pénzük maradna gyógyszerekre és a kezelésekre.

Nyőgéri Lajos: nem az én hatásköröm

A lakhatásért is felelős alpolgármester, Nyőgéri Lajos azt mondta Hencsei kérdéseire válaszolva, hogy a lakáskiutalásokról nem ő vagy a polgármester dönt, hanem a Népjóléti Bizottság. A konkrét ügyre nem reagált Nyőgéri Lajos, hanem azt mondta általánosságban, hogy ősszel lépett hatályba az új lakásrendelet, amely szerinte „objektív szempontok alapján minden bizonnyal megoldást jelent majd azoknak, akik tényleg rászorulnak bérlakásra”.

Az MSZP-s alpolgármester a nyomozással terhelt kenőpénz-gyanús ügyekről, az ismerősök bérlakáshokhoz való hozzájuttatásáról válaszában nem beszélt, azokat kikerülte, hiába kérdezett rá ezekre Hencsei Zsolt most is.


Kovács Izabella küzdelméről korábban is írtunk már, 2020-ban a kilakoltatása miatt kért segítséget, mert akkoriban havi 52 ezer forintból kellett volna megélnie és albérletet fenntartania, és még egy válóper is nehezítette a mindennapokat: férje ugyanis állítása szerint durva és erőszakos volt a családjával.

Pár éve még úgy tűnt, sikerült átmenetileg rendezni a család helyzetét, akkor a Pécs Aktuálnak is köszönetet mondott Izabella, és természetesen a segítőkész pécsieknek is. Erről ebben a cikkünkben számoltunk be: