Címlap Politika Milliókat kas...

Milliókat kaszálnak a pártszerződésekkel Pécsen is

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Adatigényléssel fordult az Országgyűlés Hivatalához és kikérte a ciklus eleje óta megkötött összes frakciószerződést a BLIKK. Ebből kiderül, hogy a Fidesz például 25 millióért vett autót, a baloldal pedig a hátországot építgeti - köztük a pécsit is.

A Fidesz 25 millióért vásárolt autót

A Fidesz költéseinek egyik legnagyobb nyertese a kormányközeli agytrösztöt, a Nézőpont Intézetet is magába foglaló Nézőpont Csoport, amelynek a tulajdonában lévő Observer Budapest Kft. „belföldi és külföldi médiafigyelési és médiahatás-vizsgálati szolgáltatások” igénybevételéért cserébe 1,2 milliót kap havonta. A Mediaradar Kft. pedig internetfigyelésre 1,7 millió forintot kap havonta.

A nagyobbik kormánypárt legkülönösebb döntése, hogy 25 millió forintért vásárolt egy autót.

A fideszes szerződésekből az is kiderül, hogy félmillió forintot költöttek egy „Erdélyi táj” című festményre, amit a Magyar a magyarért alapítványtól szereztek meg.

Az MSZP a hátországát erősíti

A ciklus kezdete óta három részletben nettó 36 millió forintot juttattak a Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft.-nek, amely a saját alapítványuk tulajdonában van, cserébe többek között politikai elemzéseket kaptak. Ugyancsak a saját alapítványuk áll a Kapcsolat.hu Kft. mögött, amely különféle informatikai munkákat lát el, másfél év alatt összesen 20 millió forintért.

Az MSZP frakcióköltéseinek toronymagasan legnagyobb nyertese a Sapienza Kft., amely tavaly május óta 82 millió forint értékben kapott megbízást tanácsadói tevékenység végzésére, illetve tanulmányok, elemzések készítésére. A cég korábban az MSZP-pénztárnokának, Puch Lászlónak a tulajdonában volt, jelenleg Török Ottóé, aki a második Gyurcsány-kormányban volt sportállamtitkár.

Török Ottó neve Pécsett sem ismeretlen, eddig több mint 50 milliójába került a pécsieknek Péterffy Attila sportmegbízottja.


Bár Török munkásságát komoly kritikák kísérik, töretlen felé a polgármester bizalma, újabb tizenmilliós megbízást kapott ugyanis Péterffytől nemrégen.

Török Ottó autóba száll a Széchenyi téren, a Városháza mellett (Fotó: Pécs Aktuál)

Felbukkan Nyőgéri Lajos érdekeltsége is

Legalább ennyire érdekes egy aprócska vállalkozás, a Dolgozó Vidék Bt., amely mezőgazdasági és vidékpolitikai tanácsadásra sokmilliót kapott. A Magyar Szocialista Párt frakciója 2020-ban hatmillió forintot utalt a vállalkozásnak két megbízási szerződés alapján, 2021-ben egyszer hárommillióra, majd pedig 2022-ben ötmillióra kötött szerződést a vállalkozással Tóth Bertalan frakcióvezető.

A betéti társaság kültagja a pécsi városházán vezető köztisztviselő, a nő ráadásul Nyőgéri Lajos mostani felesége.

A céget egyébként 2020 áprilisában alapították, de már májustól dőlt a pénz: Tóth Bertalanék nagyon bízhattak a vállalkozás szaktudásában – vette észre korábban a BAMA is.

Az Opten szerint ráadásul 2022-ben bő 1,2 millió, idén pedig már csak 300 ezer forint volt az árbevétele. A bőkezű frakciószerződés ellenére tavaly csak 800 ezer forint volt az adózás előtti eredménye, idén pedig már veszteséges volt, szeptember elején meg is szűnt a cég.

A kis cég nemcsak Nyőgéri családi érdekeltsége miatt izgalmas, hanem a beltagja miatt is, aki összefüggésbe hozható az önkormányzati bérlakások körüli ügyekkel is, amelyekben már több nyomozás is folyik: vesztegetés és közfeladati helyzettel visszaélés gyanúja miatt.

A nő, Gy. Lajosné, ugyanis szintén önkormányzati bérlakáshoz juthatott Pécsett – derítette ki a Tiszta Kezek, de neve és személye más ügy miatt is fontos lesz majd – közölték.

Az MSZP többi szerződése jellemzően jogi és szakpolitikai tanácsadásra szól, ezek értéke a néhány százezertől egészen a több mint kétmillió forintig terjed.

A Párbeszéd takarékoskodik

A pártok közül a legkevesebbet szembetűnően a Párbeszéd költötte. Szerződései jelentős része jogi tanácsadásra vonatkozik havi 400-500 ezer forintos értékben. Onlinemarketing-tanácsadást tavaly 700 ezer forintért, majd havi 500 ezer forintért a Weber und Mill Kft.-től kapott: ennek a cégnek a tulajdonosa, Koltai Péter a Gyurcsány-kormány idején a Magyar Bálint vezette oktatási tárca informatikai biztosa volt.

Az online jelenlét láthatóan fontos a frakció számára, tavaly augusztusban három napra nettó 472 ezer forintot adott egy magánszemélynek videógyártásra. A szerződéseik között feltűnik az egyébként Momentum-közelinek tartott 21 Kutatóközpont is, amely nettó 235 ezer forintért készített közvélemény-kutatást.

(via BLIKK.hu / Fotó: Török Ottó a Széchenyi téren parkol)