Címlap Szórakozás Nagyon drága ...

Nagyon drága lesz a nyaralás a Balatonon

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelentősen emelkedtek a balatoni strandok fenntartási költségei, emiatt drasztikusan drágulhatnak a belépők, miközben a parkolási díjak növekedésével is számolni kell, ha valaki el szeretne tölteni egy kis időt a magyar tengernél.

Drasztikusan drágultak a balatoni strandok fenntartási költségei. A Népszava által megkérdezett polgármesterek 20-30 százalékkal magasabb összeggel kalkulálnak, mint a tavalyi évben. Gyenesdiáson már tavaly is 121 milliót költöttek a strandokra, az idén nagyjából 25 százalékkal többel számolnak, Balatonszárszón 30 millióval kalkulálnak a nyárra, ami csaknem 8,5 milliós növekedés egy év alatt, Balatonbogláron nagyjából 20 millióval emelkedik a tavalyi 100-120 milliós költsége az önkormányzatnak. Alsóőrsön 81 millióról 101 millióra drágul az üzemeltetés, Zamárdiban konkrét összeget még nem tudtak mondani az idei évre, de abban bizonyosak, hogy a tavalyi 85-90 milliós tétel jelentősen nő.

A fenntartási költségek emelkedésével párhuzamosan a legtöbb Balaton-parti településen jelentősen emelkedik a strandbelépők ára is. Zánkán például 1000-ről 1500-ra, vagyis 50 százalékkal nő a díj, s egyre kevesebb strandra lehet ezer forint alatt bejutni, sőt egyes helyeken kétezer fölé emelkedik a felnőttstrandbelépő ára.

Sokba kerülhet a parkolás is

Néhány településen az önkormányzat sokáig kitartott az ingyenstrand és -parkolás mellett, ám miután a fürdésre alkalmas partszakaszok költségei egyre durvábban emelkedtek, kénytelenek voltak forrást találni hozzájuk, s így egyes településrészeken fizetőssé tették a parkolást. Korábban csak a nagyobb városokban kellett a parkolásért fizetni, azonban évről évre nő azoknak a településeknek a száma, ahol óránként akár 400 forintot is fizetni kell.

KAPCSOLÓDÓ CIKK: