Címlap Közélet Közösség Luca-napi hag...

Luca-napi hagyományok, ma éjjel előjönnek a boszorkányok?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Luca-napi hagyományok, mint a kotyolás és dologtiltó nap, a búzaültetés és Luca kalendáriuma, a boszorkányok eljövetele, Luca széke és a jövendőbelink nevének jóslata a múltban gyökerezik. Érdemes folytatnunk ezeket a december 13-i hagyományokat?

Ezen a napon Szent Lúciára emlékezünk. A hiedelem szerint két Lúcia élt, az egyik a jóság megtestesítője volt, míg a másik boszorkány volt. De hogy is van ez pontosabban?

Luca-napi kotyolás

Luca napján a fiú kotyolók házról házra járva, szalmán térdelve mondtak verset azért, hogy a jövőben biztosítsák a termékenységet. Egy másik hagyomány szerint a kotyoló fiúkat a gazdasszony kukoricával és vízzel öntötte le, majd ezeknek a „maradékait” a libáknak és tyúkoknak szórta.

A kotyolás kifejezés onnan ered, hogy a gazdasszony köszöntője úgy hangzott, hogy: „Luca, Luca kitty-kotty“

A Luca-nap dologtiltó nap

A gazdasszonyok feladata ezen a napon az ülés volt, mert ezzel biztosították a jövő évi termékenységet, legfőképpen a tojás bőségét, így „besegítettek” tyúkjaiknak, hogy jó kotlósok legyenek.

A fonás, mosás, főzés, varrás, és minden asszonyi tevékenység TILOS volt. Úgy tartották, hogyha valaki megszegi ezeket a szabályokat, akár kővé is válhat.

Búzaültetés

Ezen a napon szokás volt minden háziasszonynak búzát szórnia egy tálba, amit egészen karácsonyig öntöznie kellett azért, hogy minél zöldebb legyen, mert annál bővebb termést jósoltak jövőre. Szokás volt ennek a belsejébe gyertyát is tenni.

Boszorkányok eljövetele

A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13-a volt az év leghosszabb éjszakája, ezért sok népi hiedelem tartotta úgy, hogy gonosz erők is jelen vannak ezen az éjszakán.

Luca-szék készítése

A hiedelem szerint minden évben Luca napján kezdték naponta egy részét kifaragni a széknek, aminek karácsonyig el kellett készülnie. A „szerencsés”, aki az ünnepi misén ráállt a székre, láthatta a boszorkányokat.

Luca kalendáriuma

A babona úgy tartja, hogy amilyen időjárásnak örvendünk december 13-án, olyan lesz a januári idő is. Majd a december 14-ei időjárás a februári időt jósolja meg, és így tovább.

Házastársunk nevének jóslata

Luca napján szokás volt, hogy a kelendő lányok 12 gombócra felírnak 12 különböző férfinevet. Ezt megfőzik, és amelyik gombóc először jön a felszínre, az tartalmazta jövendőbeli hitvesük nevét.

Egy másik hiedelem szerint gombócok helyett 12 darab összehajtott papírcetlire írták fel a férfi neveket. Ezeket egyesével naponta tűzbe dobták és amelyik név maradt legutoljára, az tartalmazta jövendőbelijük nevét.

A Luca-napi hagyományokról és babonákról szóló rövidfilm ITT tekinthető meg.