Címlap Kultúra Mégis Bertók ...

Mégis Bertók Gábor a JPM igazgatója! – Igaz, csak ideiglenesen

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mai nappal három hónapra dr. Bertók Gábor régész-főmúzeulógust bízta meg Péterffy Attila a pécsi Janus Pannonius Múzeum vezetésével, közben pedig újra, harmadszor is kiírja az önkormányzat pályázatát az intézmény igazgatói posztjára.

Jobb megoldás híján ideiglenesen Bertók Gábor vezetheti a Janus Pannonius Múzeumot – annak ellenére, hogy az Emmi megvétózta korábbi kinevezését.

Eljárástechnikai hibák

A pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatójának megbízatása idén januárban lejárt. Az önkormányzat már 2020-ban megkezdte az új igazgató kiválasztásának procedúráját, szeptember 22-én kiírta a pályázatot, ám ebben az első körben eljárástechnikai problémák merültek fel. Ezért 2021 januárjában újabb pályázatot írt ki a város.

Sokan támogatták Bertókot

Dr. Bertók Gábor pályázata mindkét körben komoly támogatást kapott. A második pályázat során a bírálóbizottság 7 tagjából 5 őt javasolta a múzeum igazgatójának. A szakember mellett szólt az is, hogy március 15-én rangos állami kitüntetésben, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatának kitüntetésében részesült.

Nem tudni, hogy miért vétózott az Emmi

A múzeumokra vonatkozó jelenleg hatályos törvény alapján az igazgatót akkor nevezhette volna ki az önkormányzat, ha a vezetői megbízáshoz az emberi erőforrások minisztere egyetértését adja. A szaktárca államtitkára azonban május 20-án kelt levelében megvétózta az új igazgató kinevezését, mégpedig mindenféle indoklás nélkül.

Ebben a helyzetben jogilag nem tehet mást az önkormányzat, mint hogy újabb pályázatot ír ki az igazgatói posztra. Péterffy Attila szerint annak érdekében, hogy a pályázat lefolytatásának időtartamában is a pécsiek akarata érvényesüljön, a mai nappal, május 31-én három hónapra dr. Bertók Gábort bízta meg a Janus Pannonius Múzeum igazgatói feladatainak ellátásával.