Címlap Kultúra Mégsem tűnt e...

Mégsem tűnt el több ezer ezüstdénár a pécsi múzeumból?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 2006-os teljes újraszámoláshoz képest hiánytalan az 1969-ben megtalált mohácsi kincslelet – közölte a Janus Pannonius Múzeum saját, belső vizsgálatára hivatkozva.

A JPM szerint a közelmúltban néhány sajtóorgánumban egy adminisztratív félreértésből fakadó tévedés miatt helytelenül jelent meg, hogy az összesen közel 24 kg súlyú két éremlelet fele eltűnt. Az újságcikkek egy 2015-ös publikációra hivatkoznak, amelyben az I-es számú lelet az eredetileg leírtnál jóval kisebb mennyiségben szerepel. A Janus Pannonius Múzeum belső vizsgálatot tartott és áttekintette a lelet megtalálása óta eltelt 53 év iktató- és leltárkönyveinek az ügyhöz kapcsolódó adatait, illetve kollégáink és a feldolgozást végző numizmata újraszámolták a kincslelet leltározatlan részét.

Az egyes érmék század gramm pontosságú lemérését is magában foglaló elemzés ez év végére várható befejezése után a Janus Pannonius Múzeum a teljes mohácsi leletről nemcsak átfogó tudományos képpel, hanem darabra lebontva is pontos információval rendelkezik majd.

A múzeum a következő évben az érméket egy újabb kiállításon is megmutatja a nagyközönségnek.

Előzmény:

(Illusztráció: Czeglédi Zsolt/MTI)