Címlap Kultúra Menekült ukrá...

Menekült ukrán gyerekeken segít a Pannon Filharmonikusok

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Ukrajnából Magyarországra menekült családok gyermekeit támogatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz eljuttatott pénzadománnyal a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) pénteki fővárosi és szombati pécsi koncertjével.

A PFZ közleménye szerint a Müpában és a pécsi Kodály Központban Napfényes tavasz címmel adott koncerteken Johannes Brahms Szerelmi dalkeringők című művéből adnak elő részleteket, Robert Schumann I. (B-dúr) szimfóniáját szólaltatják meg, míg a szerző a-moll zongoraversenyét Bogányi Gergely játékával élvezheti a publikum. Az est zárásaként Clara Schumann Négy karakterdarabja csendül fel Bogányi Tibor hangszerelésében.

A fellépéseken a közel negyvenfős Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórussal kiegészülő zenekart Bogányi Tibor dirigálja. Robert és Clara Schumann, valamint Johannes Brahms a zenetörténet egyik legrejtélyesebb szerelmi háromszögét alkották. Míg Robert és Clara szerelmének köszönheti a zenetörténet Robert Schumann csaknem egész daltermését, Brahms mindkettőjük barátja és szellemi társa volt, aki Robert betegsége és korai halála idején szorosan Clara mellett állt, sőt, talán több is volt számára ennél – olvasható a PFZ beharangozójában.