Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

– Arra vagyok a legbüszkébb, hogy sokan 6-7 órát autóznak, hogy megkóstolják ételeinket – kezdi a Góré séfje. Kun Péterrel a napsütötte kisharsányi étterem teraszán beszélgettünk arról, hogyan is jutott Baranya egyik legdélebbi szegletébe.

A 40 esztendős séf bejárta már Európa Michelin-csillagos éttermeit, Instagram-oldalát több mint 200 ezren követik, Kun Péter mégis az 500 lelkes Kisharsányban kötött ki. Hogy miért? Michelin-csillagot álmodott az egykori pajta, a Góré falára.

“Zűrös gyerek voltam, de a szüleim hittek bennem” (Fotó: Kósz Jenő)

– Alig több mint két hónapja nyitottunk, de arra törekszem, hogy a legjobb éttermek közé kerüljünk Magyarországon, sőt a falra akasszuk a Michelin-csillagot – vázolta a terveket a séf.

Autószerelőnek indult, majd hekket sütött, most pedig rajongásig imádják az ínyencek

Kun Péter közel 25 esztendeje építi szakács karrierjét, pedig a Pécs-Meszesről indult fiú nem volt mindig ennyire magabiztos és elszánt.

– Zűrös gyerek voltam, többet jártam az iskola mellé, mint az órákra. Ki is rúgtak a középiskolából. De a szüleim hittek bennem és ember lett belőlem – mondta Peti, aki azt sem felejti el, honnan indult. 17 évesen Balatonfüreden kezdett hekket sütni. – 15 órákat dolgoztunk 10 négyzetméteren. Volt olyan nap, hogy 1500 embert lakattunk jól. De sokat tanultam ebből, utána Zalaapátiba, a Zöld Elefánt étterembe kerültem. Itt egy év után séf lehettem.

„Ingyen dolgoztam a Michelin-csillagos éttermekben külföldön”

Peti az íz mellett a látványra is figyel (Fotó: Kósz Jenő)

– Sokat voltam külföldön. Előfordult, hogy bekopogtam azzal a kérdéssel: jöhetek-e tanulni? És igen. Mentem. Ezeken a helyeken sajátítottam el az alapanyag-használatot, a szemléletet. Majd hazajöttem és egy terv mentén kezdtem haladni – részletezte a séf, akinek eltökélt szándéka, hogy Baranyát is felhelyezze a gasztronómia térképére.

“A Góréval b e r o b b a n t u n k”

– Sokan nem hitték el, hogy egy pajtából tudunk fine dining jellegű ételeket a tányérra helyezni. Rácáfoltunk minden rosszakarónkra. Vendégeink 90 százaléka Budapestről utazik le hozzánk csak azért, hogy eltöltsön egy kellemes ebédet vagy vacsorát Kisharsányban. Aki szeretne, az itt is aludhat, beleszippanthat a vidéki levegőbe.

Kialakította saját imázsát

A Pécsről indult, 40 esztendős séf nem csak a konyhában aktív. Közösségi oldalát több mint 200 ezren követik, főleg külföldről.

(Fotó: Kósz Jenő)

– A Góré csütörtöktől vasárnapig fogadja a vendégeket. De ez nem azt jelenti, hogy a többi napon ne dolgoznék. Külföldről is érkeznek diákok, akiket tanítok – árulta el Peti, aki azért a bakancslistájáról még nem húzta ki Amerikát. – Nagy álmom, hogy oda is eljussak, és a hazahozzak onnan is valamit, amit utána megkóstolhatunk.

(Fotó: Kósz Jenő)

A közeli tervekről pedig annyit mondott Peti, hogy hamarosan Kozármislenyben nyit egy desszertéttermet, valamint Balassagyarmaton is kóstolhatják már az ő általa elképzelt street food ételeket.

Még több képért látogass el Kun Peti oldalára!