Címlap Zöld hírek Püspökszentlá...

Püspökszentlászló, ahol az élet rendeződik, miközben virágba borul az arborétum

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Van egy hely a Mecsekben, amit Dél-Dunántúl legszebb arborétumának tartanak. A hely varázsa már több mint 300 évvel ezelőtt is megfogta a püspököket, akik kastélyt álmodtak és építettek ide. Ez Püspökszentlászló; a hely nemcsak az elcsendesülni vágyók, hanem a turisták kedvelt célpontja is egyben. Vajon ismerjük-e az eredetét?

Itt nem igazán van térerő és az internet sem zavarja a pihenni érkezőket. Egyedül a madarak csivitelése és a békák kuruttyolása töri meg a csendet

Püspökszentlászló egy középkori település

A falura azt szokták mondani, hogy ez egy olyan település, ahol “egy oldalon sütik a palacsintát”. Ezzel arra utalnak, hogy Püspökszentlászló utcájának egyik felén találhatóak csak házak. A másik oldalon völgy és az erdő öleli körbe a vidéket.

Neve egy legendához kapcsolható

A “püspök” előtagot később csatolták hozzá, mert a vármegyében már található volt egy másik Szentlászló nevű település.

Szent László király ezen a területen vadászva került komoly viharba. Menedéket a helyi remeték barlangjában lelt, hálából pedig egy kis templomot emeltetett ide. Ekkor nevezték el Szentlászlónak a települést.

A kastély több mint 100 évig üresen állt,

pedig egy otthonnak épült. 1797-ben Eszterházy Pál megyés püspök építette meg az itteni kastély elődjét, nem bizonyítottan azzal a céllal, hogy a Jakab-hegyről távozni kényszerülő pálosoknak otthon adjon, amikor a II. József feloszlatta a szerzetesrendeket. A pálosok azonban nem költöztek be, majdnem 100 évig üresen állt az épület. Ezután újra fel kellett újítani.

Az arborétumot Hetyei Sámuelnek köszönhetjük, aki a 19. század végén alácsöveztette a területet, hogy minden pontját egyenletesen lehessen öntözni, és ennek érdekében egy ciszterna is létesült. A világ minden pontjáról érkeztek ide növények

Már a ’80-as években volt életrendezés háza itt

Vácz Jenő SJ atya (1914-2003) a püspökszentlászlói Életrendezés Házának volt a vezetője. Még a nyolcvanas években, Németh János atya nyomán kezdett lelkigyakorlatokat tartani. Fiatalok és idősebbek sokasága meríthetett erőt, megújulást a közelében.

Püspökszentlászlón számos lelki gyakorlatosnak otthont adó ház is megtalálható. Az egyik legjelentősebb az Életrendezés Háza, aminek története több mint 40 éves. A ház Vácz Jenő atyához köthető, aki szintén a kastélyban kezdte meg működését. Nagyon nyitott volt a lelki gyakorlatok tartására és ez szép lassan átvette a teljes szerepet az életében. Annyian érkeztek hozzá, hogy kinőtték a kastélyt és az akkor 80 éves atya építkezni kezdett a településen. Azóta lát el ilyen feladatokat az Életrendezés Háza, amit a jezsuiták üzemeltetnek.

Magnólia és bazsarózsa, az egyik legősibb dísznövény, ami Kínából származik

Bár a Püspökszentlászlói Arborétum területén bazsarózsa helyett “csak” pünkösdi rózsában gyönyörködhetünk, a közelben található hatalmas bazsarózsamező évről évre sok turistát vonz. Emellett a magnólia-virágzás is csalogatja a növény szerelmeseit.

Tényleg szemet gyönyörködtető az erdő közepén ez a színkavalkád.

Az arborétum hétköznap és hétvégén is látogatható

A kastélyban kiállítás és Mindszenty József bíboros emlékszobája tekinthető meg. 1955-ben pár hónapig itt bújtatták az esztergomi érseket, prímást, bíborost. A kastélyt „megfelelően” felkészítették a házi őrizetben lévő főpap fogadására: magas deszkakerítést emeltek köréje, hogy a helyiek ne láthassák, kit őriznek ott. Az emeleten jelöltek ki két szobát Mindszenty számára, a földszinti helyiségeket pedig elfoglalták az őrzésére Pécsről kirendelt ÁVH-sok. Október 10-én a szintén koholt vádak alapján elítélt Grősz József kalocsai érseket is Püspökszentlászlóra szállították házi őrizetbe. Mivel azonban az épület állaga ekkorra már meglehetősen leromlott, nem egészen egy hónap múlva, november 2-án Felsőpeténybe, az államosított Almásy-kastélyba költöztették át mindkettőjüket; ott Mindszenty 1956. október 31-ig, a forradalom idején történt kiszabadulásáig tartózkodott.