Címlap Kultúra Nemzetiséggé ...

Nemzetiséggé válnának a szittyák Magyarországon!

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság dr. Pócs Alfréd ortopéd szakorvos, egri önkormányzati képviselő (Egri Városvédő Egyesület) népszavazási hitelesítési kérelmét, így aláírásgyűjtésbe kezdhet. A kezdeményezése arról szól, hogy

a szkíta népcsoportot honos népcsoportként ismerjék el hazánkban.

A vonatkozó törvény szerint ahhoz, hogy egy népcsoportot a fenti módon elismerjenek, legalább ezer, magát a nemzetiséghez tartozónak valló, a helyi önkormányzati választójoggal rendelkező magyar állampolgár aláírására van szükség. Továbbá ki kell kérni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének állásfoglalását is, a végleges döntést pedig az Országgyűlés hozza meg – írta a Heol.hu.

Szerencsére Pócs Alfréd egy podcastban is részletesen beszélt a tervéről, és annak okairól. Röviden:

azért szeretné, hogy szkítának vallhassa magát aki szeretné, mert azt az erkölcsiséget és életmódot szeretné újra terjeszteni, ahogyan ők éltek. A szkíták például nem használtak pénzt.

A podcastot ITT meg lehet hallgatni.

A Népszava azt írja a hír kapcsán, hogy

a szkíta nyelvet beszélő ókori kelet-európai és közép-ázsiai etnikai csoportokról sok elmélet, legenda és téveszme kering, jórészt a szélsőjobboldalon.

Annak, hogy a magyar parlament nemzetiségi státuszt adjon az állítólagosan ma is létező szkítáknak, egészen minimális esélye. Számos kezdeményezés történt már új nemzetiség elismertetésére, de – különböző stádiumban, különböző okok miatt – a kísérletek mindegyike elvérzett. A kisebbségi törvény tizenhárom nemzetiséget sorol fel: ez a szám a kilencvenes évek első fele, a törvény elfogadása óta változatlan.

Vírustagadás és elbocsátás

A 444.hu szerint a koronavírus-járvány idején exponálta magát Gődény György vírustagadó csapatában Pócs Alfréd. A Magyar Orvosi Kamara elhatárolódott tőle, a gyöngyösi kórház pedig elbocsátotta, mert rendelési időben sem viselt maszkot.

Pócs a napokban arról is rendkívüli sajtótájékoztatót tartott többed magával, hogy „miért kell haladéktalanul kilépni a WHO-ból”.

(Borítókép forrása: kurultaj.hu)