Címlap Kultúra Sikerrel járt...

Sikerrel járt a színházmentő akció, tovább működik a Pécsi Harmadik Színház

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sikerrel zárult a Pécsi Harmadik Színház megsegítésére meghirdetett Színházmentő akció elnevezésű támogatási kampány, amelyben több mint 21 millió forint gyűlt össze – közölte a teátrum.

A támogatási kampány végéig, csütörtök éjfélig – a számlájukra való közvetlen utalással érkező támogatásokkal együtt – 21 millió 316 ezer forintot eredményezett az akció.

„Köszönetet mondunk mindenkinek, aki mellénk állt, akinek része volt bármilyen módon abban, hogy ma kijelenthetjük: bizakodva nézhetünk a jövőbe” – fogalmaznak a közleményben. A színház ezzel a támogatással az évadot be tudják fejezni és fel tudnak készülni a következőre.

A színház felidézte, hogy év elején még úgy hitték, január 14-én tartják meg színházuk utolsó előadását. „Ellehetetlenült gazdasági helyzetünk miatt kétségbeesetten kiáltottunk a világba mentőövért. A csodában bíztunk. És a csoda nem maradt el” – fogalmaznak, kiemelve: sokan hallották meg szavunkat, siettek segítségükre, ki tettekkel, ki anyagi eszközökkel.

A számlájukra elkezdtek érkezni a támogatások, majd Patartics Zorán építész kezdeményezésére és irányításával útjára indult a Színházmentő akció elnevezésű támogatási kampányuk, amely a magánszemélyek mellett a vállalkozások elérésére is törekedett. A kampány 20 millió forint támogatás összegyűjtését célozta meg. A sikeresség minimumát a 20 milliós cél 70 százalékában, azaz 14 millió forintban határozták meg – ezt haladta meg végül a több mint 21 millió forint.

„Tudjuk, hogy az elkövetkező időszak sem lesz könnyű, és hogy ez a példátlan összefogás nem ismételhető” – írja a színház, kiemelve, hogy a jövőt nem a hasonló akciókra, hanem új víziókra, stratégiákra kell építeniük.

A Pécsi Harmadik Színház az elszabaduló energiaárak miatt január elejére a gazdasági ellehetetlenülés szélére került, ezért nyílt levélben kért segítséget a nyilvánosságtól, majd adománygyűjtő akció is indult az intézmény megsegítésére.

(MTI)