Címlap Kultúra „Sokan ...

„Sokan azt hiszik, hogy írók már csak az iskolai irodalomkönyvekben léteznek”

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Irodalmi Diszkó nem újdonság a város életében, ugyanis 2012 és 2018 között összesen 45 alkalommal rendezték meg a rendezvénysorozat. Egy civil adománygyűjtésnek köszönhetően – ha a járvány is úgy akarja – folytatódik tovább az irodalom és a zenei életet közösségépítő eseménye. Ez ügyben kérdeztük meg a program fő szervezőjét, Kiss Tibor Noét, aki ő maga is író.

Fellépők balról-jobbra: Bojár Iván András és Ágoston Zoltán

Na, de mi is pontosan az Irodalmi Diszkó?

Lényegében egy olyan irodalmi és zenés rendezvényről van szó, ahová az ország különböző – beleértve pécsi származású – íróit és zenészeit meghívják a városba. A célja az, hogy egy oldottabb hangulatú közönségtalálkozón a művészek, az alkotók és a rajongók közös diskurzust alakíthassanak ki. Az estek folyamán a vendégfellépők nem csupán az alkotásaik, de mindennapi munkásságuk kulisszái mögé is betekintést engednek. Nem beszélve arról, hogy miután vége az estének, személyesen is lehet beszélgetni az írókkal, miközben koncertek zajlanak vagy a meghívott író „DJ-ként” lép színre, az ő zenei válogatása szól .

Azt láttuk, hogy az irodalmi rendezvények nagyon szűk helyekre koncentrálódtak (Művészetek háza, könyvtárak stb), és arra gondoltunk, hogy a kortárs írókat (akik sokszor nagyon szórakoztató, hús-vér emberek) a város olyan tereiben léptetjük fel, ahol az irodalmi programok is fesztelenné válhatnak.

Olvasókörök és az irodalom fennmaradásáért folytatott küzdelem

Noé egyik legfőbb célkitűzése maga az irodalom éltetése. Szeretne a saját rendezvényétől független olvasókört kialakítani és segíteni őket. Az író szerint ezek a körök nagyon jó közösségépítő kezdeményezések tudnak lenni, ami az irodalom szempontjából nagyon fontos lenne a mai világban.

„Manapság egyre kevesebben olvasnak, és sokan azt hiszik, hogy írók csak az iskolai irodalomkönyvekben léteznek. Vagy ha vannak is, bizonyára csak a saját elefántcsonttornyukban élnek. Az irodalom  tovább éléséhez szerintem az kell, hogy mindig legyenek olyan programok, amik megmutatják azt, hogy az irodalom él”

Magával pedig az Irodalmi Diszkóval a magyar írói világot is szeretné támogatni és segíteni. Egy ilyen este nem csupán a közönségnek és az amatőröknek lehet hasznos, de az írók és zenészek számára is sokat tud adni – nem beszélve a kiadókról. Újabb kapcsolatokat szerezhetnek, segíthetik műveik terjesztését, és persze ritkán hallható élményekben is részesülhetnek az arra kíváncsiak.

Az Irodalmi Diszkó kezdete

Az Irodalmi Diszkó ötletének megszületéséhez két dologra volt szüksége a budapesti származású Noénak. Az egyik egy olyan belülről fakadó közösségépítő szellemiség, ami máig meghatározza mindennapjait, a másik pedig azok az egyetemi évek, amelyeket Pécsen töltött. Az Irodalmi Diszkó alapítója annyira megszerette a város hangulatát és sajátos tempóját, hogy máshol nem is tudta volna elképzelni ezt a rendezvénysorozatot, mint ahogy a hétköznapi életét sem.

Kiss Tibor Noé, az Irodalmi Diszkó megálmodója

Noé az első Irodalmi Diszkót 2012-ben szervezte meg közösen az akkori barátnőjével, Csordás Katával. Eleinte a Ti-Ti-Tá-ban tartották ezeket az esteket, majd idővel átköltöztették a Nappaliba, végül pedig a Made in Pécs Caféba rendezvényüket. 2018-ban már egyedül hozta tető alá az I. Irodalmi Diszkó Fesztivált, amelyen 22 fellépő mutatkozott be a városban –országosan elismert írók (Bartók Imre, Géczi János, Németh Gábor, Szvoren Edina, Totth Benedek) és zenészek (Jónás Vera, Likó Marci).

Minden buli költségekkel jár

Az utolsó, nagyszabású Irodalom Diszkó-t, ami egyben egy fesztivál is volt, 2018-ban tartották meg. A közel 6 éven át tartó irodalmi estek során 86 fellépő jelent meg (zenészek és írók). Az egyetlen oka, ami miatt nem volt azóta sem új Irodalmi Diszkó:

az a pénz hiánya.

A közel hat éven át tartó irodalmi estek során 86-an léptek fel Pécsen (írók, irodalmárok, zenészek, zenekarok), de az Irodalmi Diszkó Fesztivál, amely lényegében a Magvető Kiadó 100 ezer forintos támogatásából és a meghívottak nagyvonalúságának eredményeként valósult meg, sikere megmutatta Noé számára, hogy a rendezvénysorozatban nagy potenciál van, a megvalósításhoz azonban az irodalmi életen kívüli támogatókat is be kell vonnia. Idén nyílt erre lehetősége, ugyanis a Pécsi Közösségi Alapítvány első alkalommal megrendezte Pécsen a Swimathon programot.

A „követes” adománygyűjtő rendezvény lényege, hogy a követek egy bizonyos célösszeg fejében úszásra adják a fejüket. A járványhelyzet miatt ezt most nehezen lehetne kivitelezni, ezért minden követ más-más sportolási lehetőséget választott. Van, aki súlyt emel, van aki lefut 15 kilométert, más falat mászik.

Az induló projektek között az Irodalmi Diszkó gyűjtötte össze a legtöbb pénzt, az adományozóknak köszönhetően 1 millió forint jött össze az Irodalmi Diszkó számára

Fellépő: Jónás Vera

Így tehát minden bizonnyal jövőre várható a következő Irodalmi Diszkó Fesztivál, azonban Noé hozzátette, hogy ehhez a járványnak is lesz még pár szava. Ugyanannyira fontos számára az emberek biztonsága, mint maga az irodalom. Nem szeretne a járványhelyzetben zárt helyen bármilyen programot is szervezni, van most ennél fontosabb is szempont is – tette hozzá. Vagyis a támogatás megvan, az irodalom pécsi kedvelői most már csak a megfelelő alkalomra várnak.