Címlap Kultúra Szálláshely n...

Szálláshely nélkül nincs turizmus, márpedig a hotelek miatt senki nem fog Pécsre jönni

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy város turizmusa nem működhet megfelelő minőségű és mennyiségű szállások nélkül - ezt mindenki tudja, aki valamennyire ért a szakmához. Pécsen közel ötezer férőhely és majdnem 300 szálláshely van, de hogyan is néznek ki ezek, mit tudnak nyújtani és mire elég ennyi férőhely? Kincses Márk, a pécsi önkormányzat turizmusfejlesztési osztályvezetője válaszol. 

Pár vendégnek oké, nagyobb társaságoknak esélytelen Pécsett megszállni

A kétezres évek elején Baranyában volt az ötödik legtöbb szálláshely. Most, 20 évvel később megyénk a mezőny végén kullog, az ország 19 megyéje közül a 12. helyen állunk.

A 2000 és 2005 közötti időszakban 3000 férőhely, 2005 és 2010 között további 4400 férőhely tűnt el.

A Központi Statisztikai Hivatal információi szerint a 2020-as év januári adatai szerint jelenleg a városban 20 szálloda, 17 panzió, 12 közösségi szálláshely (turistaszálló és ifjúsági szálló) és újabb 12 egyéb, kereskedelmi szállástípus található a városban. Egészen pontosan az év első hónapjában a városban 2934 férőhely volt elérhető, ami pedig az üzleti célú egyéb szálláshelyeket illeti, 1409 férőhely volt kihasználható.

Kincses Márk, a pécsi önkormányzat turizmusfejlesztési osztályvezetője elmondta lapunknak, hogy ez a mennyiség az egyéni vendégek számára elegendő csupán, viszont konferenciaszervezők számára kihívást jelent a jelenlegi szállás helyzet. Ugyan konferenciahelyszín kapacitást illetően jól áll a város, az ehhez kapcsolódó egységes és nagyobb kapacitású szálláshellyel rendelkező szállodák kínálata már más kérdés.

Pécsnek hiányzik az igazi gyógyvizes-wellness lehetőség

Ami talán az egyik legnagyobb problémát jelenti a város és turizmusának számára, hogy nincs igazi wellnesshotelünk. Vannak olyan szállodák, ahol vannak ilyen szolgáltatások, megtalálhatóak medencék, szaunák, de ezek közül egyik sem gyógyvizes. Pedig a különbség fontos!

Míg egy sima szállodában a külföldi vendégek átlagosan egy napot, a belföldi vendégek pedig két napot töltenek el, addig egy gyógyvizes szállodában négy, de van hogy hét napot is maradnak.

– Gyógyvizet teremteni senki nem tud, ezért Pécs nem véletlenül feszült rá az akvaparkra, egyelőre nem túl nagy sikerrel. Ennek ellenére folyamatosan vizsgálja a város jelenleg is, hogy hova lehetne felhúzni egy 150-200 fős, minőségi wellness szállodát. Ugyanis a tanulmányok arra következtetnek, hogy bőven megférne a városban egy ilyen – mondta el Kincses Márk.

Amik vannak, azok sem a legjobbak, inkább Szeged, Győr vagy Miskolc az úticél

Országos szinten sem szolgáltatásokban, sem minőségben nem teljesítünk valami jól.

– A Szeged és Miskolc környéki (Miskolctapolca, Lillafüred) szálláshelyek kínálata, és szolgáltatásaik jelenleg erősebbek, mint amiket Pécs városa tud nyújtani – jegyezte meg Kincses Márk. Hozzátette, hogy még nagyobb probléma a város szálláskínálatát illetően, hogy nincs egy olyan “destination” hotelünk, egy olyan speciális szállodánk, ami miatt akár több ezer kilométerről is idelátogatnának. Nincs olyan szálloda sem, ami egy nemzetközi brand tagja lenne, ami önmagában is vonzaná az idelátogatókat.

A vidéki szállástulajdonosok egyik kiemelkedő lehetősége az elmúlt hetekben megjelent Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program. A június elején elindult, 60 milliárd forintos keretösszegű magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztésére kiírt támogatásra több mint 8800 pályázat érkezett be. A beérkezett pályázatok közel 28 ezer szoba felújítására igényelnek támogatást 27 milliárd forint értékben.

A másik program, a #Pécs Nyitva elnevezésű turisztikai kampány, amelyet a Pécs önkormányzata indított el azzal a céllal, hogy beindítsák a turizmust a városban.

Kiemelt kép: Hotel Kikelet