Címlap Kultúra Titokzatos pé...

Titokzatos pécsi ajtókat mutat meg a világnak egy lengyel lány

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Grzeszak Aleksandra egyenesen Krakkóból érkezett Pécsre, hogy megmutassa nekünk az igazi pécsiséget! A fiatal lengyel lányt azonnal elcsábította Mediterránia, fel is tűntek neki városunk színes, történelmi bejárati ajtói, és kapui. A csodás kis tárgyakat művészi érzékkel szúrja ki, és fényképezi le. Varázslatos hangulatú felvételeit pedig #pécsidoors nevű Instagram oldalán osztja meg.

Kevesen mondhatjuk el magunkról – tüke pécsiek – hogy megállunk megcsodálni egy-egy izgalmas szegletét a városnak. Márpedig volna mit, Sopianae csak úgy dúskál a történelmi ereklyékben, lenyűgöző épületekben, és elragadó részletekben. Ez tűnt fel Aleksandrának, akinek első látásra szerelem volt Pécs.

– Az egyetemen töltött utolsó szemeszterem előtt változtatni szerettem volna az életemen. Úgy döntöttem, hogy elutazom egy másik országba, az Erasmus program keretében. Volt pár opcióm, hogy hova mehetek, ezek között volt egy furcsa nevű város: Pécs. Nem hangzott túl izgalmasnak, de azért beírtam a Google-be. Megjelent előttem a dzsámi, és a pálmafák a Széchenyi téren. Azonnal éreztem, hogy muszáj ide jönnöm. Szerelem volt első látásra – meséli a lengyel lány.

Állítása szerint azóta csak jobban szerelmes lett városunkba Aleksandra. Ahogy visszaemlékszik, kifejezetten tetszett neki az, hogy „Pécs a határon van”.

Nem észak, de még nem is dél. Nem kelet, de még nem nyugat. Itt minden össze van keverve.

Magyar város, de mediterrán hangulatú. Tele van modern emberrel, akiknek ugyanakkor a kötelező reggelije a nosztalgia kifli. Sok az internacionális cég, de lassú az élet. A művészet és zene kiemelkedő, a meglepetések és kontrasztok mindennaposak”.

Aleksandrának Krakkóban a Néprajzi Múzeum volt a kedvence. Ott olvasott a régi, kékre díszített krakkói parasztházakról. Szeretett volna a saját szemével is látni ilyeneket, de sajnos már csak skanzenben voltak láthatóak, vagy vidéken, és ott is már csak rossz állapotban.

– Képzelheted, mennyire meglepődtem, amikor itt, Pécsen rengeteg régi házat találtam, színes ajtókkal!

Ez az élő történelem, ami annyira tetszik nekem. Észrevettem a szépséget a pécsi ajtókban és szerettem volna megosztani másokkal is

– mesélte.

Így jött az ötlet, hogy a lengyel lány elkezdte megörökíteni a látottakat. Erre a tevékenységre pedig tökéletes platform az Instagram. Meg is alakult a #pécsidoors.

– Az tetszik, hogy minden ajtó más, és gondolkodásra inspirál. Csak állnak az épületnél és nem érdekelnek senkit, pedig épphogy nem kiabál a bátor formájával, és élénk színével. Gyakran elgondolkodom, hogy mi volt az ajtó története. Vagy hogy az ajtó mit mesél a tulajdonosáról – mondja Aleksandra.

Kérdeztük kedvenc ajtajáról is, mire egyértelműen az Ótemető utca 40-es szám alatti, nagy kék kaput említette. Mint mondja, annyira szereti ezt a tárgyat, hogy ki is nyomtatta, és felrakta a falra.

Aleksandra elárulta azt is, hogy most kezdte a Pécsi Séta projektet az Instagram oldalán, amivel szeretne további részleteket megmutatni minden pécsi kerületből.