Címlap Kultúra Továbbra is f...

Továbbra is fizeti a magyar állam a Pécsi Nemzeti Színházat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

520 millióval támogatja meg a PNSZ működését az állam - meg is jelent a Magyar Közlönyben az erről szóló kormányhatározat. A Pécs Aktuál elsőként írta meg, hogy a kormány nem ragaszkodik a ZsÖK-höz a színház támogatásáért cserébe, hiába volt ez a városvezetés kommunikációja. 

UPDATE:

Korábban írtuk:

Magyar Közlönyben péntek este jelent meg a Pécsi Nemzeti Színházról szóló kormányrendelet. Ebben az áll, hogy a kormány egyetért azzal, hogy a színházat 2024. december 31-éig a város és a kormányzat közösen működteti – jelentette be az önkormányzat a saját lapjában. És még a ZsÖK-öt sem „vitték el”, bár ezt nem is akarták – lásd lentebb.

Bognár Szilvia a Pécsmának elmondta: év eleje óta kiemelt célja volt a városvezetésnek, hogy a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) finanszírozásáról megállapodjon a kormányzattal. 

Tavaly 520 milliót adott a PNSZ büdzséjébe az állam, 317 milliót pedig az önkormányzat, azaz nagyjából kétharmad-egyharmad volt az arány. Ezen kívül a színháznak van jegy- és bérletbevétele, valamint a korábban megszüntetett tao-támogatást pótló forrásokból is jut pénzhez, 2019-ben 160 millió érkezett ilyen jogcímen. Vannak még tematikus pályázatok, amelyek segítségével speciális előadások valósulhatnak meg – emlékeztet az önkormányzati újság

A Pécsi Nemzeti Színház megkapja a tavalyi támogatási összeget 2020-ra is. A város vállalta, hogy jövő évtől az önkormányzati támogatást öt év alatt folyamatosan az állami támogatás szintjére hozza.

Cserébe a tao-pótló források és az egyéb pályázatok továbbra is nyitottak a PNSZ számára. 

Megírtuk: nem kellett az államnak a ZsÖK

A Pécs Aktuál elsőként írta meg, hogy – akkori információink szerint – az EMMI “nem minden áron” ragaszkodik a ZsÖK NKft. átvételéhez, ez csak egy javaslat és lehetőség a város számára – ráadásul nem is járna rosszul Pécs, ha igaza van a cég korábbi vezetőjének.

Elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, hogyha Pécs ragaszkodik a városi rendezvényeket, bulikat is szervező céghez, amelyet eddig is az állam tartott el gyakorlatilag, akkor “csak” a Kodály Központ kerülne az EMMI-hez, ha az sem kell a városnak. Ezzel szintén sokat nyerhetne Pécs: nem csak a bérek és a fenntartási, működési költségekre nem lenne gondja a városnak, hanem egy jelentős – több milliárdos – hitelt is “kiválthatna” ezzel, amely most a Kodályt terheli.