Címlap Kultúra Visszatér a P...

Visszatér a Pécsi Balett, 7 mesterrel fog dolgozni a társulat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kovács Zsuzsanna mesternőjük és Vincze Balázs művészeti vezető óráival indult újra a munka június 2-án a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balett együttesénél, óvatosan, de annál jobb hangulatban. A „bemelegítő” hetet követően naponta két vendégmesterrel dolgozik a társulat.

Sűrű mesterkurzus-hónap vár a Pécsi Balettre, ugyanis négy héten át, 7 mesterrel fog dolgozni a társulat – mondta el Vincze Balázs, a Pécsi Balett Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas művészeti vezetője.

Olyan elismert és közkedvelt szakembereket hívtak meg, Sebestyén Csaba Harangozó-díjas, Lovas Pál Liszt-díjas Érdemes és Kiváló művész, Földi Béla Harangozó- és Jeszenszky-díjas, Lakatos János Nívódíjas és Feledi János Harangozó-díjas művészek.

Vince Balázs szerint erős kezdésre és új impulzusokra van most szüksége mindenkinek, a társulat nagy örömmel fogadta kezdeményezésüket, hogy Pécsre hozzák a neves szakembereket.

A karantén-időszakot rendkívül komolyan kezelték a táncművészek, és ez idő alatt kiesett fizikai kondíció frissítésére és az intenzív munkába való visszatérésre igyekeznek fókuszálni. Ügyelni fognak a jelenleg is fennálló higiéniai és távolságtartási szabályokra, két csoportban, csökkentett létszámmal, kizárólag érintkezést nem igénylő gyakorlatokat fognak végezni a táncművészek. Mindezt számukra a Nemzeti Kulturális Alap támogatása teszi lehetővé.

A következő évad reményeik szerint szeptemberben indul majd el, a legutoljára elmaradt, Piroska és a farkas című mesebalett bemutatójával szeretnének majd kezdeni. Emellett a Pécsi Tánctalálkozót is szeretnék megvalósítani, ha nem is az eredeti koncepció mentén, de decemberre volna egy nagyszabású tervük. Persze ez sokban függ majd attól, hogy mit hoz majd az ősz – tette hozzá Uhrik Teodóra, Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész és a Pécsi Balett ügyvezetője.