Címlap Kultúra Zajos-színes ...

Zajos-színes programokkal csábít Pécsen az éjszaka múzeumi világa

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tárlatvezetések, zenei és képzőművészeti események, szakmai beszélgetések és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján szombaton Pécsen. Néhány eseményen részt vesz Hoppál Péter kulturális államtitkár, pécsi országgyűlési képviselő is.

15 helyszín, több mint 50 program

A baranyai megyeszékhely 15 helyszínén több mint 50 program közül válogathatnak az érdeklődők a Múzeumok éjszakáján.
A Modern Magyar Képtárban délután öt órától a nagybányai festőiskola és a magyar századforduló alkotásaival, valamint a pécsi Bauhäuslerek művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Zsolnay Múzeumban a Lüszterlepkék és mázmadarak című új kiállításon és a Mecseki Bányászati Kiállításban éppúgy lesz tárlatvezetés, mint a Vasarely Múzeumban, a Sopianae állandó kiállításban, a Csontváry Múzeumban vagy a Szerecsen Patika Kiállításban.

A Múzeumok éjszakáján látogatható először a Baranya aranya – Egy kora avar kori temető feltárja titkait című kiállítás a Múzeum Galériában (ahol a kulturális államtitkár részt vesz az íjászbemutatón, majd azt követően kipróbálja az egyik múzeumpedagógiai
foglalkozást [a drónozás vagy a pénzverést]). Az augusztus 21-éig megtekinthető tárlat az M6-os autópálya Bóly és országhatár közötti szakaszának építése előtt feltárt leletekből ad válogatást. A kiállításhoz a Múzeumok éjszakáján szakmai vezetés, érdekes előadások és bemutatók kapcsolódnak.

Zenei programok is lesznek

Lesznek zenei programok is: a Csontváry Múzeumban zongoramaraton, a Zsolnay Múzeum udvarán Koto és shakuhachi koncert lesz – a kezdés előtt Hoppál Péter is megismerkedik a koto hangszer használatával -, míg a Vasarely Múzeum udvarán baranyai zenészek közreműködésével csendül fel egy Kis éji crossover. Több helyszínen is fellép a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar és a Keret Alkotó Csoport dramatikus Ulysses-adaptációja alatt a kelta hárfamuzsika hagyományai elevenednek meg.

A Néprajzi Múzeumban több tárlatvezetésen avatják be az érdeklődőket a váci domonkos kripta kincseiből álló időszaki kiállítás hátterébe, de emellett lesz mesesarok, almasütés, kézműves vásár és bemutató, és nem maradhat el a szokásos Szent Iván-éji tűzugrás sem.

A Mecseki Bányászati Kiállításban a JPM Természettudományi Osztálya és a Mecseki Barlangkutató Csoport ásványokról, kőzetekről, barlangi és bányászat során előkerült őslényekről és barlangi képződményekről szóló interaktív bemutatója mellett játékok, kézműves foglalkozások csábítanak felfedezésre.

A Múzeumok éjszakájára megváltott karszalagos belépőjegyekkel június 26-án is meg lehet tekinteni a JPM kiállítóhelyeit. A részletes programsor ITT OLVASHATÓ.