Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Budapesten zajló vizes világbajnokság nyolcadik napján megszületett a második magyar aranyérem, amely Milák Kristóf nevéhez fűződik: 100 pillangón ellentmondást nem tűrően, 50.14-es idővel győzött! Csodálatos úszás volt ez is!

Milák nemrég 200 pillangón állhatott a dobogó tetejére, miután ragyogó világcsúcsot úszott és faképnél hagyta a teljes mezőnyt. A formáját látva már-már mérget lehetett rá venni, hogy 100-on is az övé lesz az aranyérem, a duplázás pedig eddig mindössze két világklasszisnak sikerült: Michael Phelpsnek és Chad le Closnak hívják a két úriembert. A mi Milákunk tehát a harmadik olyan úszó a földkerekségen, aki ugyanazon a világbajnokságon 100 méter és 200 méter pillangón is aranyérmet szerzett, s emellett egy tízes elit tagja is lett: 1973 óta korábban csak kilencszer fordult elő, hogy magyar úszó egyetlen vb-n két aranyat is nyert! És ha ez nem lenne elég, ő szerezte a vizes sportágak történetében a 100. magyar világbajnoki érmet.

– Attól függ, kinek mi az elvárása saját magával szemben, én nagyon szerettem volna ötven másodperc alá betenni ezt – értékelt Milák az M4 Sportnak. – Egy jót szerettem volna versenyezni, ezt megkaptam, azonban sem az első, sem a második ötvenen nem volt olyan az iram, mint amit szerettem volna. Most ez erre volt jó. Biztosan jó lett volna, ha van még valaki mellettem, de ez azért már a hetedik napom volt, én is ember vagyok, kicsit elfáradtam. (….) Összességében elégedett vagyok a világbajnoksággal, a szervezéssel, azzal, hogy itt lehetünk. Remélem, akad még ilyen lehetőségünk, de ha nem, akkor találkozunk 2027-ben!

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy férfi 50 méter gyorson is érmet szerezzünk, Szabó Szebasztián ugyanis mindössze három századdal maradt le a bronzról. Női 200 méter háton Molnár Dóra a hetedik, Burián Katalin pedig a nyolcadik helyen zárt.