Címlap Kultúra Zsolnay Negye...

Zsolnay Negyed: „hatásos fesztiválok” és „bulik” lesznek – ismerték be

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszasan igyekezett cáfolni a Zsolnay Bulinegyed koncepciót Pécs alpolgármestere, majd elmondta, hogy "hatásos fesztiválokra" és "bulikra" tényleg szükség lesz, hogy több legyen a bevétel.

Lapunk írta meg elsőként, hogy értesüléseink szerint felmerült egy olyan lehetőség is a pécsi Zsolnay Negyeddel kapcsolatban, hogy némileg populárisabb tömegrendezvényeknek is helyet adnának a jövőben.

Forrásaink akkor arról beszéltek, hogy diszkóval, kocsmával, éttermekkel és különféle szórakozási lehetőségekkel is bővülhet akár a jövőben a Kulturális Negyed. Megírtuk azt is, hogy

mindez nem lenne rossz gondolat, mert kiváló helyszín lehetne a Negyed ahhoz, hogy szórakoztató centrummá váljon,

persze bizonyos feltételek teljesülése esetén.

A Pécs Aktuál hírét számos országos sajtótermék dolgozta fel a maga módján a következő hetekben, sokszor hozzátéve még olyan információkat és feltételezéseket, amelyek azonban a mi cikkünkben nem szerepeltek.

Most a Népszava járta körül a témát, és addig-addig magyarázott a cikkben Ruzsa Csaba pécsi alpolgármester, ameddig ki nem derült, hogy

mégiscsak szükség van „látványos attrakciókra”, „bulikra” és „hatásos fesztiválokra” a Negyedben.

A számokból egyértelmű, hogy a kulturális negyed állami-önkormányzati támogatása nem nő a következő időkben, ezért, ha az intézmény ki akarja egyenlíteni az inflációs hatást, akkor gyarapítania kell árbevételét. (…) A város irányítói azt várják, hogy a leendő ügyvezetés ideje alatt a negyed az eddiginél is változatosabb, izgalmasabb, attraktívabb, látogatottabb programokat kínáljon, és növelje a cég bevételét. Azt is szeretnék, ha az évente 5-600 ezer vendéget magába invitáló Zsolnay javítaná a város idegenforgalmi vonzerejét. Vagyis (…)

hatásos fesztiválokra, kulturális bulikra lenne igény

– olvasható a lapban.

A „kulturális bulik” kifejezés igencsak innovatívnak tűnik, de sajnos nem fejtik ki a cikkben, hogy mit értenek alatta.

Fesztivál is lenne

Az már egyértelműen kiderült, hogy egy új és nagyszabású fesztivál kitalálását és tető alá hozását várja a leendő Zsök vezetőtől a városvezetés, ezt alaposan kitárgyalták az elmúlt közgyűlésen is. Ott azonban hiába érdeklődtek a részletekről a képviselők, nem sikerült többet kihúzni a városvezetőkből.

Érthetetlen, hogy miért tagadja hivatalosan a városvezetés, hogy „nyitást” terveznének a Zsolnay Kulturális Negyedben, színesebb, szórakoztatóbb, tömegeket is vonzó programokkal, bulikkal; miközben éppen erről beszél a Népszavának most az alpolgármester.

Egyre több városi pénzt kell beletenni

Biztos forrásból tudjuk, hogy évekkel ezelőtt felmerült már az a terv a Zsolnay Negyedben, hogy tömegek kikapcsolódására alkalmas szórakoztató centrummá alakítsák át a helyet, ahol a különféle igényű vendégek megtalálhatják a nekik tetsző lehetőségeket. Végül ez a terv akkor elesett az állami szerepvállalással, vagyis a pénz érkezésével. “Kocsmákra és diszkókra” ugyanis az akkori kulturális kormányzat nem volt éppen vevő – mondták forrásaink.

Ám azóta már egy megkötött szerződés garantálja évről-évre az állami támogatást, és annak nagyságát is. (Erre a Népszava is kitér, le is írták, hogy a 2015-ös szerződés kimondja, hogy Pécs fokozatosan többet vállal a negyed finanszírozásból. Így idén – ha pecsét kerül a szerződésre – egymilliárdot ad az állam és 200 milliót a város, 2023-ban viszont 800, illetve 400 milliót tesz be a kasszába a két támogató). Így elméletileg most már nem kellene attól tartani, hogy elapad a támogatás a kulturális „elefántcsonttorony” lebontásával. Ráadásul azzal, hogy évről-évre több városi pénzt kellene beletennie Pécsnek a Zsök-be, előáll egy olyan kényszer is, amiről Ruzsa Csaba is beszélt. Azaz, szélesíteni kellene a felhozatalt azért, hogy még több látogató legyen, akik nagyságrendileg több pénzt költenek el.