Címlap Meteor Brutális özön...

Brutális özönvíz áztatta Pécset, egy házat alá is mosott a Mecseken

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Óriási zivatar áztatta el csütörtökön déli órákban Pécset, olvasóink fotóin jól látszik, hogy a belvárosi vízelvezető csatornák nem bírták a felgyülemlett csapadékmennyiséget, így hömpölygött az ár az utcákon.

A pécsi tűzoltók rengeteg riasztást kaptak, így a többi között a Hungária útra, a Littke J. utcába hívták őket, de szerte a városban dolgoznak az elöntött pincék szivattyúzásán. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Pécsen kora délutánig több mint húsz bejelentés érkezett a műveletirányítási ügyeletre: főként pincékbe, garázsokba befolyt víz eltávolításához kértek segítséget. Az egyik udvarban homokzsákokat is be kellett vetni, egy épület alagsorából nagy mennyiségű vizet kellett kiszivattyúzniuk, a Móricz Zsigmond téren pedig egy kidőlt tuját távolítottak el a tűzoltók.

Az OMSZ pécsi tudományegyetemen található mérőműszere szerint 14 órára 47,8 mm csapadék zúdult a városra, míg a pogányi reptérnél lévő eszköz 28,5 mm-t mutatott.

A Bálicsi úton az eső alá is mosott egy házat:

A Mecsek-kapunál vízlépcső alakult ki a villámárvíz hatására:

A Zsolnay-szobornál sem tudtak megbirkózni a csatornák:

És a Rózsakert mellett sem lehetett szárazon megúszni:

A Szent István tér így nézett ki:

AZ OMSZ szerint a légkör az esti, késő esti órákban is aktív marad, a zivatartevékenység éjjel főleg a Dunántúlra és a déli megyékre koncentrálódik (a délutánihoz hasonló kísérőjelenségekkel). Péntek estére fokozatosan mérséklődik a csapadékhajlam. A zivatarok útját rövid idő alatt intenzív csapadék (ált. >10-20 mm), szélerősödés (>40-60 km/h), és jégeső kísérheti.

Így érkezett a szupercella Pécsre: