Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gettó József, Kistelegdi István, Máthé András építészeknek és a szocialista modernizmusnak köszönhetjük a Fegyveres Erők Klubjának 50 évvel ezelőtti felújítását. Akkor ez mindenkinek tetszett, legalábbis a sajtó így tálalta: "Példátlanul szép". Végre helyreállítják az 50 éves borzalmat. 

– A Kossuth Lajos utca 13. szám alatti épületben — „a közműveltséget és hazafiségot előmozdítandó“ — megnyílt a megye legszebb kulturális intézménye, az újjáalakított Fegyveres Erők Klubja – így méltatták az eseményt 1973. július 1-én.

Az étterem a megnyitáskor fotó: MANDAB

A már 1967-ben életveszélyesnek nyilvánított épület rekonstrukciós tervei és munkálatai nem kis gondot jelentettek a Baranya Megyei Tervező Vállalatnak, hiszen a jelentős átalakítások során a Színház tér, a Kossuth Lajos utca építészeti egységéhez is alkalmazkodni kellett. A belső térben egy újabb emelet kiképzésével mintegy 400 négyzetmérrel bővítették a most háromezer négyzetméter összalapterületű klubot. A 200 éves épület szerkezetével és stílusával kitűnő összhangot teremtenek Máté Andrásnak, a Pécsi Tervező Vállalat belsőépítészének tervei, a márvány padozatburkolatok, fa- és üvegkombinációs lépcsőfeljárók és falburkolatok.

Tényleg szebb lett? 50 éve még élt a mindent eltörölni eszme

Az épület külső képe nem sokat változott, a főhomlokzat megőrizte múlt századi hangulatát, a falakon belül azonban
szinte minden szeg megfiatalodott. Különösen igaz ez gépészeti vonatkozásban. A klub önálló gázkazánházat kapott, szellőző géptermet, s ez lehetővé teszi az emeleti nagyterem légkondicionálását. A világítástechnikai megoldások egyenértékűek a legkorszerűbb kamaraszínházakban alkalmazott megoldásokkal: a színpadi vilógitóhíd például Angliából érkezett”
– írta a korabeli sajtó.

Amikor még Tiszti Kaszinóként működött
Lépcsőház, fotó: MCC

A Fegyveres Erők Klubja, eredeti nevén Tiszti Kaszinó, hamarosan visszanyeri régi fényét. A tervek szerint az épület régi fényét és funkcióját szimbolikusan is megjelenítő elemeket, dísztárgyakat is visszaszereznek és mutatnak be az új központban. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tájékoztatása szerint az épület átalakításával az a cél, hogy a Király és a Mária utcára nyíló telken egy, a legtehetségesebb pécsi és baranyai diákok képzésének megfelelő, korszerű, de a történeti értékeket is őrző, valamint ismét virágzó városi közösségi életnek otthont adó épületegyüttest alakítson ki. A kivitelezés része a századfordulón épült műemléki főépület teljes körű felújítása, valamint új oktatási épületek, épületrészek kialakítása.