Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Milyen rövid és hosszú távú megoldást lesz a Tettye-patak ügyében?” – tettük fel a kérdést január 11-én a Biokomnak, amire azóta sem kaptunk választ. Négy hónap elteltével sajtóközleményt adott ki a cég, amelyben hivatalosan is elismerik, hogy gond van.

„Az utca burkolatának megbontásával legalább egy 6 méter hosszú szakaszon cserélni kell a felszín alatti vezetéket” – áll a Biokom tájékoztatásában, de ez már decemberben, az első nagy áradáskor is egyértelmű volt. A javításra azonban még elég sokat kell várni.

„A vezeték cseréjét társaságunk már meg is rendelte alvállalkozójától, a munka jellegéből adódóan azonban az csak két hét csapadékmentes időjárás esetén végezhető el. Másként a lezúduló víz elmosná a munkaárkot és vele a megbontott burkolat egy részét is” – írja a cég.

A hétfői áradáskor alvállalkozók jelentek meg a helyszínen, akik szerint itt komoly beruházásra van szükség, de erre nincs pénze a városnak.

„Mondták, hogy jöjjünk ide és csináljunk valamit, mondjuk slagozzuk ki” – mondta nevetve az egyik melós, aki szerint hiába mondták már decemberben, hogy mit kellene csinálni a dugulással, a Biokom csak azt mondta, hogy „erre nincs pénz!”

„Csapadékos időszakban a felszínen folyó vizek, illetve a villámárvizek is itt, a Tettye-patak egykori nyomvonalán törnek utat maguknak. A jelenség azonban nem újkeletű. Nagy eső esetén ebben az utcában így volt ez évek, sőt évtizedekkel ezelőtt is” – mentegeti magát a Biokom.

Igen, volt, amikor így volt, pontosabban 1997-ig volt így, amikor elkészült 7 méter mélységben a csapadékcsatorna. Azóta eltelt 26 év és a csatorna jól működött egészen 2022 decemberéig. Akkor a felső 6 méteres szakaszon lévő 2 darab 50 centiméter átmérőjű cső dugult el a nem megfelelő szűrőrendszer miatt.

A Tettye-patak föld alá vezetése először 1985-ben merült fel.

1990 A Vince utcában folyó Tettye-forrás vizét új befogadóba terelik. A Bányászati Aknamélyítő Vállalat által épített nagyszelvényű csapadékcsatorna a környék vízelvezetési gondjait oldja meg.

1993 Vágathajtással építik a csatorna kesztyűgyárig terjedő szakaszát. Négy méter mélységben bányaidomkövekből 120×140 cm méretű, járható szelvényt alakítanak ki. A most készülő 120 méter hosszú csatorna 6-7 méter mélységű csapadékcsatorna lesz.

ÉpÍtkezés 1993

1996 A csatorna nem megfelelő kivitelezése miatt beomlott a kesztyűgyár előtt, ezért új csatornát kell építeni.

1997 Elkészül a Vince utcai új csapadékcsatorna.

1999 Az Ágoston téren „korhű” falak közé terelték a patak még felszínen folyó részét, ezzel együtt az Ágoston tér is megújult. A teret Toller László polgármester adta át, az ünnepség előtt hangzott el a politikus elhíresült mondata: „A Fidesz bekaphatja… és ezt meg is írhatjátok.”

2004 A vízfolyás szabályozása érdekében egy zsilipes csapadékelvezetőt építettek ki a Vince utca tetején. A rendszert a műemlékvédelmi hivatal előírásai szerint úgy kell működtetni, hogy a felszínen, azaz a Vince utca közepén is tudjon folyni a patak.

A Tettye-forrás mésztufájában kisebb-nagyobb üregek találhatók, amelyeket az elmúlt századokban mesterséges tárókkal kötöttek össze. A forrás vízhozama nagyobb esőzés esetén jelentősen megnő. Kevesen tudják, hogy valójában három forrásról van szó, ezek

a Tettye, a Püspökhalmi és a Knieffer.

A Tettye-forrás vize nagy esőzések után zavaros, alkalmatlan arra, hogy a Tettye Forrásház betáplálja a városi ivóvízhálózatba, ezért a vizet kiengedik. Ez a felesleg folyik ki a Tettye tér alsó részén, egy vaskapuval lezárt mesterséges barlangból. Ez a víz van átvezetve a Vince utca tetején lévő malomkerékhez.

Ettől nem messze van egy másik kifolyó is, ahol a másik két patak vize folyik ki a Gyuri úti karsztvíztárolóból. Ez egy 17 m hosszú természetes folyosórész. A víz egy alagúton keresztülhaladva egyesül a malomkerék alatt a Tettye-patak vizével.

Forrás: Régi Pécs, Dunántúli Napló, Mecseki Barlangok, Pécs, Tettye-völgy vízmérlegszámítása OTDK 2007