Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Éppen száz éve, 1923 februárjában történt a megye legtitokzatosabb horror története, ami teljesen megzavarta egy kis baranyai falu életét. Az élve eltemetett férfi felfalta saját karjait a koporsóban.

A történet futótűzként járta be korabeli sajtót, még az erdélyi Brassói Lapok is szenzációként számolt be a baranyai tetszhalott tragédiájáról.

„Napjainkban páratlanul álló esemény történt Oroszó községben, amely a maga szenzációs érdekességével és tragikumával a kis község nyugalmát teljesen megzavarta” – kezdi tudósítását a Pécsi Napló.

A történet főszereplője Bakó István, aki jómódú polgárként a 450 lakosú falu elismert tagja volt.

Családja szerint hirtelen halt meg, állítólag még beteg sem volt, ez később ki is derült, hiszen a sírban ébredt fel.

A „halottat” a család ideiglenesen egy sírba temettette el, amíg a családi kripta elkészül. Pista bácsi az ideiglenes sírban nagyjából két hetet feküdt, de arra senki sem számított, hogy feléledt és menekülni próbált.

„Az elmúlt hét péntekjén készült el a kripta, mire a család elhatározta, hogy az ideiglenes sírba eltemetett Bakó István holttestét átviteti a családi kriptába.  Amikor kibontották a sírt, észrevették, hogy a koporsó egyik oldala, — ahol a holttest lába volt, — össze van törve és a koporsó belsejébe lehetett látni. Özv. Bakó Istvánné, aki künn volt a temetőben, amikor látta a megsértett koporsót, felbonttatta azt, hogy meggyőződjék arról, hogy a halottal eltemetett ékszereket nem lopták-e el.

Amikor kibontották a koporsót, leírhatatlan kép tárult az özvegy és a munkások szemébe. A holttest meg volt fordulva a koporsóban, a szemfödél össze-vissza volt szaggatva és a halottnak mindkét karja össze volt rágva, úgy, hogy a húsdarabok a csontról teljesen különválva voltak.

A szerencsétlen özvegy, amikor meglátta ilyen állapotban elhalt urát, összeesett s csak nagy nehezen lehetett ismét eszméletre téríteni. Miután az özvegy azt hiszi, hogy a férje, amikor eltemették, tetszhalott volt, az esetet bejelentette az illetékes hatóságnak, hogy a hatóság állapítsa meg a való tényállást. „

Az újságokban a vizsgálat eredményéről sajnos már nincs hír.