Címlap Politika 187 millióval...

187 millióval többet kap Pécs az államtól – ismertette Péterffy Attila

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Majd jött a Mindenki Pécsért városvezető koalíció és helyretették a polgármestert. Igaz, nem neki címezték, de akkor is.

Módosítani kell a város költségvetését, és az erről szóló előterjesztésben írja azt Péterffy Attila, hogy Pécs „eredeti költségvetéshez képest a 63.815.341.653 Ft bevételi és kiadási főösszeg 8.477.487.476 Ft-tal (13,0 %-kal) emelkedik, és 72.292.829.129 Ft-ra változik”. Majd pedig azt írja a polgármester, hogy

„a legmeghatározóbb változást a központi pótelőirányzatok összesen 187.072.372 Ft összegű növekedése jelentette”.

Vagyis az állam ennyivel ad több pénzt Pécsnek, az előterjesztés pedig részletesen is elmagyarázza, hogy pontosan mire, és az egyik mellékletben is tételesen szerepel.

Nem oszt, nem szoroz

Őszintén szólva ez a 187 milliós plusz tétel lényegében semmiben sem változtatja meg érdemben a város anyagi helyzetét, bár az tény, hogy ez pont 187 millióval több a vonatkozó feladatokra, mint amennyit előtte volt. Érezhette ezt a polgármester is, aki nem is hallgatta el ezt a „plusz pénzt”; az ellenzék pedig egy sajtónyilatkozatban hangoztatta „a kormány nagylelkűségét”. Ez utóbbi verhette ki a biztosítékot a Mindenki Pécsért városvezető koalíciónál, amely azonnal közleményben igyekezett rávilágítani arra, hogy a kormány nem ad, hanem elvesz. Bár

ők vélhetően a pécsi fideszes politikuson akartak ütni egyet, a pofon eltalálta Péterffy Attilát is, mivel ő maga írta le a fentieket az előterjesztésében.

A városvezető frakció egyebek mellett azt írta erről a plusz 187 millióról, hogy

„A pécsi Fidesz plusz 187 millió forintot lát ott, ahol csaknem mínusz 2,5 milliárd forint, illetve annak hűlt helye van.”

Szerintük „Pécsett idén várhatóan 2 milliárd forinttal csökkennek az adóbevételek, csak idén 480 millió forintnyi gépjárműadót vont el a kormány, és jövőre további 100 millió forint bevételt vesznek el Pécstől a reklámadó módosításával”.

Ez ugyan az alma és a körte esete, de politikusi trükknek kiváló.