Címlap Politika „Ingyen...

„Ingyenpénz sosincs”: 500 ezer forintnyi juttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatást biztosítanak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdára tervezi, hogy döntést hoznak a múlt héten bevezetett kijárási korlátozások jövőjét illetően.

A kormányfő pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte: a kijárási korlátozások jövő hét szombatig vannak érvényben, és dönteni kell, hogy fenntartják-e vagy sem.

„Ha a kényszer rávisz, megtesszük”

– fogalmazott.

Megjegyezte, közeleg a húsvét, amely egy családi ünnep, „vinné az embert a lába, a szíve”, de „ez most aligha lesz lehetséges” vagy csak szigorú korlátozások között.

A legfontosabb dokumentum

Az ország legfontosabb dokumentumának nevezte Orbán Viktor miniszterelnök az úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási tervet, amely arról szól, hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani, amikor tömegessé válik a koronavírus-fertőzés.

A törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük – mondta.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy

110 kollégiumot foglaltak le – ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni – és 58 hotelt – ezek 5661 ember elhelyezésére alkalmasak, továbbá szolgálatba van állítva 3543 gépjármű, és 203 770 ember étkeztetésére vannak felkészülve.

Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára – mondta Orbán Viktor.

„A magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítése” jöhet

A munkahelyek megőrzéséről és újak létrehozásáról szólva a miniszterelnök közölte: kedden mutatják be a magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítési tervét.

„Úgy küzdjünk meg ezzel a válsággal, hogy ne adjunk fel a céljainkat, ne adjuk fel azt, amit elértünk, ne adjuk fel Magyarország függetlenségét (…), a munkaalapú gazdaságot és a büszke élet lehetőségét sem!”

– fogalmazott.

Annyi új munkahely lesz, amennyit a vírus elpusztít

Arról is beszélt, hogy „nem adta fel a reményt sosem, hogy az ellenzék is belátja, most nem a pártpolitikai viták idejét éljük, és hogy össze kell fognunk”. Arra kér minden parlamenti képviselőt, támogassa azt a gazdaságvédelmi tervet, amely a munkahelyek megvédésére és újak létrehozására irányul.

„Álljunk csatasorba, és mondjuk ki együtt: annyi munkahelyet fogunk teremteni, amennyit a vírus elpusztít” – szorgalmazta.

EU-s pénzek mítosza

Végül megjegyezte: az EU-s pénzekről szóló ellenzéki állítások tényszerűen nem igazak,

„ingyenpénz sosincs, pénzt lehet osztogatni, de minden pénzt előbb vagy utóbb meg kell termelni”.

„Olyat, hogy ajándékként, munka, erőfeszítés nélkül pénzhez juthasson egy közösség, és azt csak úgy szétoszthassa, még a világ nem látott. Hitelből lehet, de akkor a végén te fogod a hitel árát megfizetni, és az mindig sokkal többe kerül, mint ha dolgoztál volna” – fogalmazott a kormányfő.

A valamivel több mint 20 perces műsort itt lehet meghallgatni: