Címlap Politika A dánok kizár...

A dánok kizárnák a Néppártból a Fideszt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A dán Konzervatív Néppárt EP-képviselőjének tudomása van arról, hogy több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a „felhatalmazási” törvényt írja a Népszava.

A felfüggesztett Fidesz azonnali kizárását kezdeményezi a kereszténydemokrata pártcsaládból a dán Konzervatív Néppárt elnöke és európai parlamenti delegációvezetője. Soren Pape Poulsen elnök és Pernille Weiss EP-képviselő kedden hivatalos levélben értesítette erről Donald Tusk EPP elnököt és Manfred Weber frakcióvezetőt.

Pernille Weiss a Népszavának azt mondta, tudomása van arról, hogy több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a széles körben vitatott „felhatalmazási” törvényt.

Az EPP szabályai alapján a kizárást öt országból legalább hét tagpártnak kell indítványoznia a néppárt elnökéhez intézett levélben, hogy a javaslatot a döntéshozó fórum napirendjére tűzzék.

“Gyorsan és határozottan akartunk cselekedni” – magyarázta Pernille Weiss, hogy miért siettek a levélírással.

Szerinte a Fidesz annyira eltávolodott a jogállami normáktól, hogy nem maradhat a pártcsalád tagja.

“Sok pártelnök reménykedett a kedvező változásban, ezért döntött annak idején a magyar párt felfüggesztése mellett. Ezek után a Fidesznek végképp nincs helye közöttünk” –

mondta.

Az EP-képviselő közölte, arra biztatja képviselőtársait is, hogy csatlakozzanak a felhívásukhoz.

Donald Tusk szerint ha Orbán logikája győz, azt az Európai Unió nem éli túl

Az Európai Néppárt elnöke egy a járványhelyzetről készített videón a magyar miniszterelnökön kívül Donald Trumpot és Jaroslaw Kaczyńskit is betámadta – számolt be róla a 444 az Euronews alapján.

Donald Tusk egy lengyel néppárti politikussal, Radoslav Sikorskival közösen készített videót az EPP lengyel oldala számára a járványhelyzetről. A videó negyvenedik percében Tusk ezt mondja:

„Képes-e az unió túlélni? Az elmúlt húsz év alatt először vannak komoly kételyeim, hogy ez megtörténik-e. 

Néhány politikus és néhány társadalom úgy viselkedik, mint egy vírus, nem pedig úgy, mint az oltás. 

Az EU felépítése nagyon nehéz volt. A megtartása pedig folyamatos erőfeszítést és jó szándékot igényel. A lerombolása pedig egy másodperc tört része alatt bekövetkezhet. Ha brexit, Kaczyński, Orbán, vagy Trump logikája győz, lehet, hogy az EU nem éli túl” – idézi a lap Tusk mondatait.