Címlap Politika A pécsi polgá...

A pécsi polgármester hamarosan találkozik Orbán Viktorral

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Januárban, de legkésőbb február közepéig várható az a találkozó, amelyen a megyei jogú városok polgármesterei Orbán Viktor miniszterelnökkel találkoznak tájékoztató beszélgetésre – mondta a hvg.hu-nak Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke.

Ezen a megbeszélésen a lap értesülései szerint előkerül majd az is, hogy milyen jelenlegi önkormányzati feladatokat vállalhat át az állam, hogy ezzel tehermentesítse az alapvetően is forráshiányos, de most, az elszálló rezsiköltségek miatt még nehezebb helyzetbe került városokat. A már megítélt rezsitámogatáson túl is szóba kerülhet a kormányfői találkozón az önkormányzatok további állami segítése, ami lehet akár egy újabb körös kompenzációra tett ígéret is.

További önkormányzati feladatokat is átvehet az állam?

Szita szerint szóba kerülhet, hogy további önkormányzati feladatokat is átvehet az állam az önkormányzatoktól, az ezzel együtt felmerülő költségekkel, kiadásokkal együtt.

Ez érintheti a helyi sportlétesítmények üzemeltetése is, különösen, hiszen ezek fenntartási költségét nagyon megdobta a rezsiemelkedés. Több önkormányzat kénytelen is volt bezárni némely sportlétesítményét, bár néhányan kaptak erre extra állami támogatást, így nyitva tarthatták mondjuk az uszodájukat.

Mit javasol Péterffy?

A találkozón jelen lesz Péterffy Attila pécsi polgármester, a szövetség társelnöke is, aki szerint a kormányzat már foglalkozik az önkormányzati sportlétesítmények állami fenntartásba vételével, vizsgálja ennek lehetőségét. A polgármester úgy véli, hogy felmerülhet még az önkormányzati szakrendelők állami átvétele is, bár ő ennek nem örülne. Emellett a nagyvárosok és agglomerációjuk közösségi közlekedésének finanszírozásában is számít kormányzati segítségre.

A pécsi városvezető amondó, hogy érdemes meggondolni Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester az önkormányzatoknak az állam felé fizetendő szolidaritási adóval kapcsolatos javaslatát, de szerinte az önkormányzatoknak többletterhet jelentő új számítási mód halasztása mellett az adónem teljes felülvizsgálatát is érdemes felvetni. Péterffy úgy látja, ahelyett, hogy a költségvetés „elnyelné” a városok által fizetett adót, azt az agglomeráció fejlesztésére is fordíthatnák.

A polgármester azt javasolja, hogy néhány, az állam által korábban átvett feladatot visszavehetnének a települések, például az építéshatósági hatáskört és feladatokat vissza kellene adni a településeknek, így ismét az ő felelősségük lenne a településkép alakítása.